Lekovita svila

Lekovita svila

Kukuruzna svila jesu svilenkaste dugačke niti na vrhu nedozrelog klipa kukuruza. Od davnina je poznata kao veoma lekovita i dokaz je da priroda ima rešenje za sve.

Čaj od kukuruzne svile se koristi kao lek protiv infekcija bešike, upala urinarnog trakta, upale prostate, za izbacivanje neugodnih kamenčića iz bubrega, protiv mokrenja u krevetu, takođe blagotvorno deluje u slučaju problema sa srcem, smanjuje visok krvni pritisak, ublažava reumatske bolove, otklanja umor i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Sadrži bitne proteine, minerale, ugljene hidrate, vitamine i dragocena vlakna. Ima odlično diuretičko dejstvo (potpomaže izbacivanje vode iz organizma), tako da može regulisati nivo šećera u krvi i pomaže u smanjivanju različitih upala.

Kukuruzna svila kao lek

Veoma je bogata vitaminima K i C, mineralima kao što je kalijum i biljnim vlaknima. Postoji mnogo načina kako možete iskoristiti ovaj sastojak. Berete je tako što je jednostavno svučete sa sveže ubranog klipa kukuruza. Raširite je na tanjir ili poslužavnik, na koji ste prethodno stavili papirni ubrus, i pustite je da se osuši.

Kukuruzna svila je najbolja za korišćenje kada je sveža ili sveže osušena. Naravno, poželjno je koristiti kukurznu svilu koja je iz domaće proizvodnje, gde ste sigurni u kvalitet, jer je kukuruz nabavljen u prodavnici pun pesticida i otrova.

Izuzetan lek protiv mokrenja u krevetu

Predstavlja blag, nežan i bezbedan lek protiv mokrenja u krevetu. Koristite čaj ili tinkturu u toku dana (4 ili 5 sati pre odlaska na spavanje), kako biste ojačali oslabljen urinarni sistem. Možete i praviti kombinaciju sa bokvicom i hajdučkom travom za još bolji efekat.

Zapamtite da postoje različiti razlozi za mokrenje u krevet, kao što su alergije, loša ishrana, dublji medicinski problemi, stres. U slučaju da kukuruzna svila ne otkloni problem za par nedelja, predlažemo da dublje ispitate probleme.

Svila protiv upale urinarnog trakta i cistitisa

Deluje protivupalno i štiti i umiruje urinarni trakt i bubrege, kao diuretik ubrzava proizvodnju urina smirujući već iziritirani urinarni trakt. Za tretiranje upaljenog urinarnog trakta, kukuruzna svila se može kombinovati sa uvom.

Za ublažavanje cistitisa, dobra je kombinacija kukururzne svile i hajdučke trave (stolisnika). U slučaju da imate ozbiljnijih problema, savetujemo da se obratite izabranom lekaru, naročito ako se pojavi krv u urinu i bol. Ovi čajevi i tinkture mogu koristiti kao pomoćno sredstvo u tim slučajevima, ali svakako morate reći lekaru da želite da ih koristite uz redovno prepisanu terapiju.

Kukuruznom svilom protiv kamena u bubregu

U kombinaciji sa belim slezom, kukuruzna svila se može koristiti kao lek koji će pomoći da se izbaci kamen iz bubrega. Ako koristite čaj kukuruzne svile tokom dužeg vremenskog perioda, olakšaćete prolaz kamena i izbacivanje. Mnogi od nas znaju koliko bolan može biti taj proces, i ako ne uradite ništa kako biste olakšali prolaz kamena, namučićete se dobrano. Ovaj čaj je diuretik, tako da ceo proces ubrzava i olakšava.

Kako se čaj od kukuruzne svile priprema

Čaj od kukuruzne svile koristili su još Indijanci. Istraživanja danas pokazuju da su bili u pravu što su ovaj čaj smatrali lekom, jer je bogat antioksitansima i pomaže u borbi sa mnogim zdravstvenim problemima

Kukuruzna svila pripremljena u čaju pomoći će da izbacite kamenčiće i pesak iz bubrega, olakšati predmenstrualne tegobe, ublažiće upalne procese u urinarnom traktu. Ona blagotvorno deluje na ceo organizam i olakšava tegobe koje su, nažalost, česte kod velikog procenta stanovništva.

Kašiku sveže iseckane kukuruzne svile prelijte šoljom skoro ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji petnaestak minuta, ili dok se ne prohladi dovoljno da se može piti. Procedite i zasladite domaćim medom po ukusu. Ako ste napravili veću količinu, možete ga ostaviti u frižideru dva do tri dana. Dnevna doza varira od tipa tela i kilaže, ali uglavnom se odraslima preporučuje po jedna šolja dva do tri puta dnevno, s tim što bi trebalo izbegavati ovaj čaj par sati pre odlaska na spavanje. Kukuruzna svila za decu treba da se dozira u manjim količinama.

Čaj od kukuruzne svile za mršavljenje je jednostavan i prirodan način za smanjenje kilograma. Ona ima prirodna antioksidansna svojstva i dobar je diuretik, tako da pomaže da se oslobodite toksina iz organizma, i izbacite višak tečnosti, time ubrzava metabolizam i pomaže kod smanjenja kilograma, ženama se takođe preporučuje kukuruzna svila protiv celulita.

Lekovitu tinkturu možete napraviti na dva načina:

Alkoholna tinktura od kukuruzne svile

Napunite teglu ili drugu staklenu posudu svežom seckanom kururuznom svilom do jedne četvrtine. Ostatak posude napunite nekom vrstom pića sa visokim sadržajem alkohola, npr. vodkom. Poklopite i ostavite da odstoji na tamnom i hladnom mestu četiri do šest nedelja, povremeno protresite teglu. Procedite i tinktura od kukurzne svile je spremna za upotrebu. Doziranje je ¼ do ½ kašičice nekoliko puta na dan. Za decu koristite manju količinu.

Kukuruzna svila se može pomešati sa malo domaćeg meda, kako biste je lakše popili. Rok trajanja ovako pripremljene tinkture kukurzne svile je više od godinu dana.

Glicerinska tinktura od kukuzne svile

Drugi način za pravljenje tinkture  u čiji sastav ulazi kukuruzna svila je da koristite biljni glicerin umesto alkohola. Glicerin je bolje rešenje za decu, kućne ljubimce i ljude koji jednostavno žele da izbegnu korišćenje alkohola.

Koristite otprilike dva do tri puta veću količinu glicerina od kukuruzne svile, izmiksajte u blenderu. Sipajte u teglu, poklopite i ostavite da odstoji na hladnom, tamnom mestu (protresti nekoliko puta dnevno). Posle dve nedelje, procedite glicerin kroz fino sito, ili kroz par slojeva gaze. Preporučena doza je takođe ¼ do ½ kašičice par puta u toku dana, manja doza tinkture od kukurzne svile je preporučena za decu. Rok trajanja je oko godinu dana.

 

(Mesečeva dijeta)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera