Magični virak

Magični virak

Ime Alchemilla vulgaris nastalo je od arapske reči “alkemelych” (alhemičar), a biljka ga je dobila od starih pisaca zbog svojih velikih isceljujućih moći. Davno su verovali da je ova biljka najlekovitija ako se ubere noću kad je mesec u poslednjoj četvrtini. Poznata je još i kao vrkuta, sitna rosnica, biserak i gospin plašt.

Lekovitost

Virak sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Zahvaljujući mnoštvu tanina, ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih bolesti, jer je jedna od najdelotvornijih biljaka za ovu vrstu tegoba.

Čak je i poznati švajcarski travar Johan Kincle tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbeći upotrebom čaja od virka.

 

Idealna biljka za trudnice

Jedan od težih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za lečenje neplodnosti. Deluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno u pokušaju začeća. Takođe, učinkovito skida kilograme i pomaže u slučaju policističnih jajnika.

Virak može da zaštiti trudnicu od spontanog pobačaja jer ojačava matericu.

Svaka žena posle porođaja treba da pije čaj od virka, najmanje 8 do 10 dana.

Preporučuje se i za oporavak od teškog porođaja.

 

Pomaže tokom PMS-a i menopauze

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak deluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze.

Koristi se u slučaju bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normalizuju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću-neću, dobija se lek protiv svih ženskih bolesti.

Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom delotvorni su protiv gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta.

 

Uništava bakterije i viruse

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže pri zarastanju rana, zaključuje se da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).

Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka - agrimonin, zaustavlja rak dojke.

Delovoran je i u slučaju:

- krvarenja

- uboda insekata

- mučnine i povraćanja

- ekcema i dermatitisa

- upale grla

 - blagih dijareja, posebno kod male dece

- gihta i reume

- hemoroida

- čira na želucu

 

Čaj od virka

Jednu kašičicu virka preliti šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Piti uvek u gutljajima po dve šoljice dnevno.

 

Čaj za ispiranje

U litru vode skuvati 30 do 50 grama osušene biljke bez korena. Koristiti čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir u slučaju crevnih problema.

 

Kupka

200 grama suvog ili svežeg virka prokuvati u tri litra vode i sipati u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržati 10 do 20 minuta pre spavanja.

 

Napomena

Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju viraku u manjim količinama.

 

Berba virka

Cveta od juna do septembra. Raste na pašnjacima, pored potoka, na brdskim i planinskim predelima. Kod nas je naročito rasprostranjen u jugoistočnoj Srbiji.

 

(Stil)

Prethodni članak
Nana, prirodni lek
Sledeći članak
Recept za čišćenje creva!
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera