ravago veliki

Mesožderka čuva pluća

Mesožderka čuva pluća

Zbog ove biljke, stanovnici Vlasotinca imaju nadimak Rosuljci

Drosera rotundifolia (rosna trava, muholovka ) je višegodišnja zeljasta biljka sa okruglastim, dlakavim listovima skupljenim u prizemnu rozetu, koji pri obodu ispuštaju kapi sluzi. Iz lisne rozete izbija stablo dugačko 10-20 cm, bez listova.

Na stablu rosulje, odnosno na vrhu, formiraju se cvetovi, dok je plod glatka čaura puna semenki. Raste u planinskim predelima na mestima gde se slivaju površinske vode. U fitoterapiji koristi se nadzemni deo biljke, koji se sakuplja za vreme cvetanja od juna do avgusta. Rosulja se suši u tankom sloju, na promaji.

Primenjuje se u lečenju bolesti organa za disanje, bronhitisa, astme, velikog kašlja, upale bronhijalnih traheja. Zbog bogatog sadržaja naftohinona, ima efikasno antibakterijsko dejstvo naročito u slučaju infekcija koje uzrokuju streptokoke, stafilokoke, pneumokoke, pa je pogodna u terapiji dečjih bolesti.

Rosulja je biljka mesožderka koja se hrani insektima. Hvata ih pomoću lepljivih listova. Raste u blizini Vlasinskog jezera. Po njoj su stanovnici Vlasotinca dobili nadimak Rosuljci.

Priprema čaja od rosulje:

Preliti kašiku usitnjene rosulje sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Uzimati po kašiku proceđenog  čaja na svakih sat vremena.

(Navidiku)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera