delta

Nana, prirodni lek

Nana, prirodni lek

Čaj od nane (mente) ima svako domaćinstvo, najčešće zbog prijatnog ukusa i mirisa. Da li znate koliko je lekovit? Skoro da nema bolesti koju ne leči!

Jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka našeg podneblja je nana (Mentha piperita). Mada raste samoniklo, kao korov, potpuno je sigurna za upotrebu i veoma je dobro sredstvo za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba, a uz sve to, prijatnog je ukusa!

Leči grčeve, želudačnu nervozu, osip... U prošlosti, čaj od mente koristio se kao sredstvo u borbi protiv glista, za smanjenje nadražaja na povraćanje, protiv kolere, bola u uvu i krvavih sekrecija iz pluća. Danas se čaj od listova nane upotrebljava kao pomoćno sredstvo u ublažavanju simptoma lošeg varenja: grčeva, nadutosti, želudačne nervoze, gorušice, nadraženosti creva, povraćanja i zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u ustima i nakupljanja katara u gornjem delu disajnih puteva, a često se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Oblozi od mente koriste se i za osip i crvene oči, a čaj ublažava menstrualne bolove.

Nana se može koristiti i za poboljšanje apetita. Posle šolje čaja, osećaj gladi je zaustavljen kratko vreme, ali je posle toga jako pojačan. Zbog toga se onima koji žele malo da se ugoje, preporučuje da pola sata pre jela popiju šolju čaja od mente.

Osim u obliku čaja, nana se može pronaći u obliku kapsula, tinkture, eteričnog ulja i dražeja za sisanje. Delovanje je isto ili slično.

 

Čaj za opuštanje

Nana je od davnina vrlo uspešno koristi za lečenje nazeba, ali je efikasna i za umirenje i jačanje nerava. Kombinovana s ruzmarinom i matičnjakom, pojačava psihičku otpornost i leči emotivnu nestabilnost. Čaj: pomešati istu količinu te tri biljke te jednu kašiku mešavine preliti šoljom vrele vode i ostaviti 10 minuta. Piti dnevno tri šolje, najbolje pre glavnih obroka.

 

Protiv proliva i bolesti organa za varenje

Napraviti mešavinu od nane i kamilice, u jednakom odnosu. Tri velike kašike preliti s pola litra kipuće vode i ostaviti da stoje dva sata, pa procediti. Ovaj čaj mogu da piju i deca.

 

Protiv nesanice

U 60 grama hmelja (Humulus lupus) dodati po 20 grama mente i matičnjaka (Melissa officinalis), pomešati, pa od toga tri velike kašike preliti s pola litra kipuće vode. Poklopiti i posle dva sata procediti.

Pomešati po 10 grama nane i valerijane (macina trava, odoljen – Valeriana officinalis) i preliti sa 2,5 dl kipuće vode. Piti pre spavanja.

 

Protiv migrene

Pet kapi eteričnog ulja mente na kocki šećera ili keksu deluju protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.

 

Nana se, osim za lekovite čajeve, koristi i kao začin, posebno za jela od mesa i divljači. Postoji više vrsta mente, a pripada familiji usnatica, kao i origano, majčina dušica, ruzmarin, lavanda, bosiljak i drugi.

 

(B92)

Sledeći članak
Magični virak
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera