delta

Naučnici izumeli čokoladu koja podmlađuje

Naučnici izumeli čokoladu koja podmlađuje

Dobra vest za hedoniste – naučnici su razviji specijalnu formulu za čokoladu koja sprečava starenje

Zahvaljujući upotrebi istih antioksidanata koji telo i perje flamingosa čine ružičastim, naučnici Univerziteta u Kembridžu uspeli su znatno da poboljšaju kvalitet kože ispitanika koji su jeli specijalnu čokoladu. 

Klinička ispitivanja pokazala su da su biomarkeri u tkivu kože pedesetogodišnjaka i šezdesetogodišnjaka zahvaljujući ovoj poslastici uspeli da se vrate na nivo karakterističan za dvadesetogodišnjake i tridesetogodišnjake. 

Naučnici su primetili da je kod volontera koji su jeli čokoladu obogaćenu antioksidansima nakon četiri nedelje cirkulacija bila znatno pospešena, što je rezultovalo smirivanjem upalnih procesa i pojačanim protokom krvi u tkivo, čime se ujedno sprečava i nastanak bora. 

Kako svaka štanglica čokolade sadrži 38 kalorija, stručnjaci veruju da je pogodna i za dijabetičare. 

Ova čokolada, ipak, neće se u skorije vreme pojaviti na policama supermarketa. Naučnici planiraju dodatna istraživanja kako bi se zaista uverili u efikasnost formule, a njeni tvorci izjavili su da će biti namenjena prevashodno elitnom sloju stanovništva, čije su pripadnike opisali kao “elegantne, obrazovane i imućne”. 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera