delta

Nije svaki stomak isti, proverite koji ste tip

Nije svaki stomak isti, proverite koji ste tip

Nije sve zbog hrane niti masne naslage ne nastaju na isti način, a upravo je otkriće uzroka već pola rešenja u smanjivanju stomaka

VINSKI STOMAK

Ovaj tip stomaka je posledica preterane konzumacije alkohola, a ističe se po nakupljanju masnoća isključivo u donjem delu stomaka, pa deluje ispupčeno, najčešće bez debljanja u drugim delovima tela. Drugi mogući uzrok nakon pijenja alkohola je unos previše ugljenih hidrata. Masnoće su rezultat načina razgradnje jednostavnih šećera kojih ima u alkoholu i ugljikohidratima, poremećaja lučenja inzulina te ometanja probave.

Rešenje          

Brojte kalorije koje unosite i jelom i pićem. Zapamtite kako je bolje svakodnevno popiti 1 dcl vina nego za vikend popiti 2 litre. Šećere iz keksa, čokolada i čipsa zamenite onima iz zdravih žitarica.

NADUVEN STOMAK

Ovaj tip stomaka najčešće je ravan ujutro, ali se naduva tokom dana zbog nastanka gasova ili drugih probavnih smetnji. Najčešće se radi o određenim namirnicama koje ga uzrokuju, a pojedinac ih često jede, poput hrane bogate glutenom. Koliko god se stomak naduo, promena se ne vidi na vagi, piše Daily Mail.

Rešenje

Pokušajte utvrditi koje namirnice smetaju vašoj probavi ili idite na testiranje, pa u skladu s time uredite prehranu.

STRESNI STOMAK

Ovaj stomak ide napred slično kao onaj naduvani, ali razlika je u tome što je onaj od stresa znatno mekši i više visi. Često počinje odmah ispod prsa te formira mekane šlaufe koji poružnjuju izgled struka. On nastaje zbog otpuštanja hormona stresa kortizola u krvotok, što izaziva otpuštanje i šećera. Ako ste stalno pod stresom, rezerve masti odlaze u abdomen kako bi bile bliže jetri za potrebe tela u stresnim situacijama.

Rešenje

Osim logičnog predloga za smanjenjem stresa, savetuje se uvesti redovnuu laganu fizičku aktivnost, pa prehranu bazirati na hrani s niskim glihemijskim indeksom, poput mahunarki.

KRUŠKA STOMAK

Čak i ako imate uzak struk, možete imati kruškolik stomak u obliku tvrdokornog pojasa masnoće isključivo na donjem delu stomaka, a pratitelji su nakupljene masnoće na stražnjici i bedrima. Ovaj tip stomaka je svojstven ženama, a njegov uzrok su najčešće poremećaj hormona, kao i neke bolesti poput endometrioze.

Rešenje

Treba izbegavati hranu koja je poznata po podizanju razina ženskog spolnog hormona estrogena. U prehranu treba uvesti puno zelenog lisnatog povrća, poput špinata i salata, koje pomaže u vezivanju estrogena te izbacivanju njegovog viška iz tela.

MAMIN STOMAK

Nakon rođenja deteta, normalno je još nekoliko meseci imati nešto veći stomak koji se opusti i visi, a takav je posledica opuštanja mišića.

Rešenje

Lek nipošto nije izgladnjivanje, jer ono neće delovati na nestanak stomaka, već nestanak masnoća na drugom delu tela. Jedino je ispravno rešenje redovno vežbe za telo, uključujući čučnjeve, trbušnjake i aerobne aktivnosti.

ŠTITNI STOMAK

Kod ljudi koji imaju svugde višak masnoća, a najizraženije su one na stomaku, postoji mogućnost problema s funkcionisanjem štitne žlezde. Ako ona ne luči dovoljno hormona u stanju hipotireoze, metabolizam se usporava, a nakuplja holesterol. Hormone štitnjače je potrebno proveravati jednom na godinu.

Rešenje

Postoji li dijagnoza poremećaja rada štitnjače, redovno uzimajte terapiju, pomozite sa prirodnim terapijama poput raznih čajeva kao što je matičnjak, povećajte broj obroka i izbegavajte unos slatkog.

(Telegraf)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera