delta

Nišlija osmislio aplikaciju koja je pomogla hiljadama ljudi

Nišlija osmislio aplikaciju koja je pomogla hiljadama ljudi

Anksioznost se od sada može prevazići uz par vežbi disanja, na samo jedan klik

Anksioznost i panični napadi sve su češći problemi sa kojima se suočavamo usled nagomilanog stresa, a njihovo prevazilaženje pojednostavio je niški psihoterapeut izmislivši pomoć uz "samo jednan klik"

Naime, Žarko Petrović osmislio je ovaj program da bi vežbe disanja približio svojim pacijentima, ali i svima koji žive stresno. Dok sekunde odbrojavaju, grafikon jasno pokazuje kako i koliko dugo udisati na nos, zadržati dah i izdisati na usta.

"Ove vežbe su sastavni deo kognitivno-bihejvioralne terapije. Koriste se protiv telesnih simptoma koji se manifestuju u okviru neurotskog poremećaja: plitko disanje, ubrzan rad srca, trnjenje prstiju...", objašnjava Petrović.

Uputstvo treba iskoristiti da bi se savladala tehnika disanja koju zatim treba primenjivati svaki put pri samom nagoveštaju simptoma, signala straha ili nadolazeće panike, a vežbu treba raditi sve dok strah ne padne na minimalni nivo na kom se vraća osećaj kontrole nad panikom.

"Oni koji nisu savladali vežbu treba da je vežbaju 3 puta dnevno po 5 minuta", savetuje ovaj psiholog.

Osim kod kuće, to je moguće raditi bilo gde jer je vežbanje disanja drugima potpuno neprimetnotako da se preporučuje i tokom vožnje u gradskom prevozu, na poslu, u prodavnici.

Drugi važan deo aplikacije jeste davanje individualne procene nivoa straha, odnosno anksioznosti, ocenom od 1 do 10 - što je skala koja obuhvata nivoe od osećaja da straha nema,preko umerenog, jakog do najvećeg straha do sada.

Korisnici pre i posle vežbe mogu da ocene subjektivni doživljaj uznemirenosti i aplikacija im pamti rezultate, tako da postoji monitoring koji pokazuje ima li napretka.

Mogu i da postave cilj, na primer:

"Hoću da oborim na nivo 2" i da zatim prate koliko su blizu ili daleko od cilja", priča Petrović.

Aplikacija je besplatna, ima nekoliko hiljada "skidanja" i zasada je dostupna samo onima sa android uređajima, ali i na srpskom, i na engleskom jeziku.

Psihoterapeut, koji je za nju osmisliodizajn i animaciju, očekuje da će već za nekoliko nedelja biti završena i desktop varijanta, a njoj će moći da se pristupi preko sajta www.psiholosko-savetovaliste.com.

Treba znati da su anksioznost i panični napadi rezultat nagomilanog stresa sa kojim um pokušava da se izbori.

Anksioznost je stanje unutrašnje uznemirenosti i straha da će se nešto strašno dogoditi uz napetost i nemir. Nije vezana ni za šta konkretno, a osoba često ima osećaj da će izgubiti kontrolu nad sobom.

Anksiozni ljudi imaju pogrešno uverenje da je život opasan i da treba da se zaštite od opasnosti koja nije realna što izaziva niz telesnih simptoma.

(BKTV News)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera