delta

Noćna frajla poklonila lepotu sultaniji Hurem

Noćna frajla poklonila lepotu sultaniji Hurem

Turska glumica Merjem Uzerli gladak, porcelanski ten duguje Hureminoj maski od žutog noćurka čiji je recept ostao zapisan u dvorskim arhivima.

Malo poznata nemačka glumica turskih korena gotovo preko noći osvojila je Balkan i srca brojnih gledalaca.

Reč je, kao što pretpostavljate, o Merjem Uzerli koju danas širom sveta znaju kao sultaniju Hurem, iako je mlada glumica seriju iznenada napustila baš uoči jubilarne stote epizode.

No ta njena nagla odluka nije joj umanjila popularnost. Naprotiv! Jer ona je veoma upečatljivo dočarala moćnu sultaniju s kojom je počela nova era u Osmanskom carstvu – period vladavine žena. I dok je gradila lik žene koja je za kratko vreme od robinje dospela do zakonite sultanove supruge, prve u istoriji carstva, otkrila je da su recepti kojima se Hurem negovala i dalje neprevaziđeni. Tako Merjem gladak, porcelanski ten duguje upravo Hureminoj maski od žutog noćurka čiji je recept ostao zapisan u dvorskim arhivima.

Ona je redovno koristi iako danas postoje brojni industrijski preparat spravljeni od ulja te bilje koja raste šitom Evrope i Azije.

Za ovu masku potrebno je: 

·         2 prstohvata (oko 10 g) sušenog cveta noćurka (kod nas se gaji pod nazivom noćna frajla)

·         pola oljuštenog krastavca

·         1 kafena šolja pirinčanog brašna

Priprema: 

Cvetove dobro usitniti, da se pretvore u prah, pa zajedno sa isečenim krastavcem i pirinčanim brašnom kuvati na tihoj vatri oko desetak minuta, uz stalno mešanje. Nakon toga masu skinuti sa vatre i nastaviti sa mešanjem dok se ne dobije kompaktna krema. U tu kremu dodati pola šoljice soka od jabuke i kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja pa dobro sjediniti.

Ovu smesu mekom četkom naneti na lice i dekolte. Nakon pola sata isprati mlakom vodom i kožu očistiti ružinom vodicom.

Maska se nanosi jednom nedeljno, a efekti se vide već za petnaestak dana. Oni koji u vrtu gaje noćnu frajlu i pribegavaju prirodnim sredstvima cvetove mogu sami osušiti. 

U proleće se jednostavno uberu žuti cvetovi i dobro osuše u hladovini a potom upakuju u kese i čuvaju do upotrebe. U dvorskim receptima je zapisano i da su sveži listovi žutog noćurka odlični kod čireva: treba ih previti na čir i tokom dana češće menjati. 

A od korena se sprema moćno sredstvo protiv kašlja. (Rizomi se kopaju u jesen, operu, iseckaju i dobro osuše). Jedna kašičica korena, kažu Huremini zapisi, kuva se u čaši vode. Kad provri, vatra se smanji i kuva još pet minuta. Ovo se pije tri puta dnevno po čaša.

(Lisa)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera