delta

Ove lekove nikako ne smete da pijete zajedno

Ove lekove nikako ne smete da pijete zajedno

Prilikom uzimanja lekova, važno je da vodimo računa o vremenu i preporučenoj dozi, ali moramo i da obratimo pažnju na vrste medikamenata koje kombinujemo. Veliki broj lekova sadrži slične supstance, a njihovo istovremeno uzimanje može da dovede do mnogobrojnih neželjenih efekata.

"Kokteli" tableta mogu da izazovu pospanost, vrtoglavicu, stomačne probleme, krvarenje, oštećenje organa, a u nekim slučajevima čak i smrt.

Zato je važno da lekove ne uzimamo na svoju ruku i da pre korišćenja obavezno pročitamo uputstvo. Ovo su neke od kombinacija koje bi prilikom lečenja trebalo da izbegavamo.

ANTIDEPRESIVI I LEKOVI PROTIV BOLOVA

Lekove iz ove dve grupe nikako ne treba uzimati zajedno, jer to može opasno narušiti vaše zdravlje. Kombinacija antidepresiva i tableta za ublažavanje bolova može da dovede do krvarenja u želucu i jednjaku. Ovi lekovi utiču i na nivo serotonina u mozgu pa njihovo istovremeno uzimanje takođe može da izazove uznemirenost, probleme sa disanjem, povišenu temperaturu, kao i ubrzan rad srca.

ANTIKOAGULANSI I ASPIRIN

Istovremeno uzimanje antikoagulansa i aspirina povećava šanse za nastanak unutrašnjeg krvarenja, a kod postojećih rana na telu može izazvati i pojačano spoljašnje krvarenje. Ovo se dešava zbog zajedničkih svojstava ovih lekova. Naime, antikoagulansi se često daju pacijentima kako bi se smanjilo formiranje krvnih ugrušaka u arterijama. Oni utiču na hemijske reakcije u telu i produžuju vreme koje je potrebno da se formira krvni ugrušak. Aspirin, osim što ublažava bolove, takođe kao i antikoagulansi, razblažuju krv i samim tim smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

ANALGETICI I SEDATIVI

Zbog sličnih svojstava koji utiču na smirivanje organizma treba izbegavati mešanje antianksioznih lekova iz grupe benzodijazepamina i lekova protiv bolova, jer ovo može izazvati trovanje lekovima. Prevelika doza ovih tableta smanjuje disanje i usporava rad srca, što može dovesti čak i do smrtnog ishoda kod nekih ljudi.

PARACETAMOL I OPIJATI

Lekove koji sadrže acetaminofen, odnosno paracetamol, treba izbegavati ukoliko uzimate neku vrstu opijata. Slične supstance koje se nalaze u ovim preparatima u većoj količini mogu da dovedu do oštećenja jetre. U nekim slučajevima popijena doza koja je veća od preporučene može da izazove i smrt.

LEKOVI PROTIV KAŠLJA I ANTIHISTAMINICI

Lekovi protiv kašlja i pojedini antihistaminici imaju identičan sastav, pa uzimanje oba može da izazove sedativni efekat. Njihova kombinacija može da dovede do pojačanog osećaja pospanosti, što može da predstavlja posebnu opasnost za one koji nisu upoznati sa sedativnim efektom, a upravljaju vozilom ili teškim mašinama. Uzimanje lekova protiv kašlja i antihistaminika nije preporučljivo ni tokom noći, jer se efekat njihove kombinacije može osetiti i tokom jutra.

 

(B92)

Sledeći članak
Svet pre penicilina
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera