delta

Pet razloga zbog kojih treba jesti kesten

Pet razloga zbog kojih treba jesti kesten

Jesenji plod, čiji mirisi se već nedeljama šire ulicama i koji garantuje vrhunsku zabavu, uz neizostavne crne prste i zube, krije niz tajni. Pomisao na ovo tmurno godišnje doba podnošljivija je uz kuvano ili pečeno kestenje!

A tek razne slatke i slane đakonije – od čuvenog rolata, preko čorbi, kremova...

Kesten, pogotovo divlji, često je ukras u gradskim parkovima i drvoredima.

U šumi će se naći u društvu s hrastom i grabom. Dugovečan je, pa su poznata stabla kestena stara i preko 500 godina. Utvrđeno je da su ga koristili u Staroj Grčkoj i Rimu, a i danas je jednako popularan.

Bogatstvo vitaminom C i mali procenat masti, samo su neka svojstva zbog kojih bi ovaj plod trebalo svakodnevno da se nađe na vašem stolu.

Vrednosti pitomog kestena prepoznali su gastro znalci koji ga koriste kao glavni sastojak čorbica, sosova i poslastica, dok onaj divlji i nejestivi veliku primenu nalazi u lekovitoj medicini.

1. Bogatstvo vitaminom C karakteristika je koja ga izdvaja od ostalih plodova iste porodice, kao i mali procenat masti. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje.

2. Netipičnim ga čine i folati kojima obiluje, tačnije, vitamin B9 kojeg inače nalazimo u lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

3. Ovaj jesenji plod izvor je vlakana, što pomaže u smanjenju nivoa holesterola. A kako biste zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestenje, u organizam unosite preko potrebne elemente magnezijum i fosfor, važne za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji uravnotežuje nivo natrijuma, otkucaje srca i krvni pritisak.

4. Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sledbenika. Po svom sastavu, ima najveći procenat skroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako varljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u pravljenju kolača, sladoleda, supa i sosova.

5. Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz lekovitih svojstava. Čaj od kestena uspešno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u lečenju proširenih vena kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt semenki divljeg kestena podstiče bolje opskrbljivanje kože kiseonikom i hranljivim nutrijentima.

 

 

Izvor: Vesti

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera