delta

Piskavica - da ne poverujete šta može

Piskavica - da ne poverujete šta može

San mnogih žena je da nađu prirodno sredstvo koje će učiniti da im grudi budu malo punije, a struk tanji. Piskavica je upravo ta čudotvorna biljka koja pomaže u obnovi celokupnog organizma

Da znate vrednost ove biljke, plaćali biste njenu težinu u zlatu. To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka, koja datira još od doba starih Egipćana i Hipokrata. Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum), može da se svrsta u prirodna čuda antičkog doba, kada je bila izvanredno hvaljena i cenjena.

Velika nutritivna vrednost

Seme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Među lekovitim svojstvima su kolin, trigonelin diosgenin, jamogenin, tigogenin i neotigogenin. Od vrednih minerala, sadrži bakar, gvožđe, magnezijum i mangan.

Lekovita svojstva

Postoji nekoliko načina upotrebe ovog korisnog semena.

U zapadnoj herbalnoj medicini, pije se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, pluća i gornjeg respiratornog trakta. Delotvorna je i protiv alergija i groznice. Stimuliše metabolizam jetre i bubrega, i na taj način zagreva vaše telo. Snižava holesterol u krvi već nakon 10 dana primene.

Dopuna u svakodnevnoj ishrani, dve velike kašike pomešajte s jogurtom ili voćnim sokom.

Izvrstan tonik za probavu

Piskavica u lečenju probavnog sistema deluje na nekoliko načina: stimuliše probavu, budi apetit i uklanja višak sluzi. Kao gorki tonik, povoljno utiče na jetru i slezinu poboljšavajući njihov metabolizam. Koristi se u slučaju teške probave, manjka apetita, slabosti, dijareje i uvećane jetre i slezine.

Prirodno povećava grudi

Mada zvuči neverovatno, piskavica može ženama da poveća grudi, jer sadrži fitoestrogen koji utiče na rast dojki i na zadržavanje vode u tkivu. Postoje 2 načina za ovo: masaža i pijenje čaja.

Semenke piskavice možete da kupite u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane, a treba da ih potopite u vodu preko noći. Drugi dan vodom u koju su semenke ispustile hranljive sastojke masirajte grudi.

Čaj za povećanje grudi od piskavice pripremite na sledeći način:

Dve kašike semenki stavite u 2 dl hladne vode. Zakuvajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno mešanje, zatim procedite. U čaj od piskavice dodajte malo domaćeg meda, a možete i svež limun ako vam taj ukus više prija. Pijte polako, u malim gutljajima. Dozirajte najviše dve šolje dnevno. Ukoliko ipak ne želite da iskoristite blagotvorna dejstva ove biljke, grudi možete da povećate i uz pomoć nekih drugih trikova, ali samo vizuelno.

Dojenje

Osim za lepotu, dobra je i za dojilje jer podstiče proizvodnju mleka, umiruje bebe, na taj način bebe uzimaju potrebu kolčinu gvožđa i pomaže u dobijanju na težini. Takođe, smanjuje tegobe PMS-a. Zbog delovanja na matericu, konzumirajte je par dana pre porođaja, jer podstiče kontrakcije i olakšava sam čin rađanja.

ZA POTENCIJU

Osim što pomaže ženama, dobra je i za muškarce zbog diosgenina u svom sastavu. Diosgenin jača polnu moć i leči mnoge polne probleme.

Čaj od piskavice

Dve kašike semenki stavite u 2 dl hladne vode. Kada skuvate, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno mešanje, zatim procedite. Pijte polako, u malim gutljajima.

Kao oblog, smiruje upale na koži (čireve, apscese).

 

(Večernje novosti)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera