ravago veliki

Plavi doručak je u trendu

Plavi doručak je u trendu

Da, dobro ste pročitali. U poslednjih godinu dana, samo se priča o plavom doručku – plavom smutiju, plavim pahuljicama, plavoj čiji, plavom pudingu od čije...

Plavu boju doručku mogu dati spirulina ili njen ekstrakt blu majik. Spirulina će jelu podariti tirkiznu nijansu, dok dodavanje blu majika može rezultirati zaista vibrantnom plavom, a kako ne bi sve ostalo samo na promeni boje, ova superhrana puna je proteina, minerala i drugih hranljivih tvari. Imaju antioksidnsna svojstva, obilje vitamina i minerala, a naročito spirulina zbog belančevina te je neophodna vegetarijancima. Daje energiju, pomaže u borbi protiv stresa, anksioznosti i nesanice, ali kažu i da smanjuje apetit i ubrzava metabolizam

Plavi doručak je veoma lako napraviti – gusti smuti, od kojih god sastojaka želite, obogatite kašikom praha spiruline i ukrasite voćem i drugim sastojcima po želji. Isto vredi i za čija puding i ovsenu kašu.

Postoji i plava kava, iako nema previše veze sa samom kavom. Nastaje kombinacijom kokosovog mleka, đumbira, sirupa od agave, malo limuna i kašičice spiruline.

Mača late

Još jedan u nizu trendi napitaka definitivno je mača late. Većina pomisli “pa ovo je zeleno, zašto bi to iko požele da popije, a kamoli da uživa u njemu?”, ali zelena kreacija nije samo hipsterska izmišljotina već je s razlogom zaludila celi svet.

Dolazi iz Japana i glavni sastojak ovog napitka je mača, fino mleveni prah listova zelenog čaja. Inače se mača čaj priprema posebnom mutilicom i u posebnim posudama te ispija u sklopu specijalnih ceremonija, a vremenom je ovaj zeleni prah našao svoj put i u razna jela, poslastice, milkšejkove, smutije te i kafu. Kremastu strukturu napitku daje mleko (biljno ili kravlje) i time konzistencijom postaje najsličnija kafi. Mača donosi brojne beneficije za organizam i čak bi bilo preporučljivo piti je umesto kafe jer, iako sadrži kofein, ne izaziva poznati ‘crash’ nakon ispijanja, balansira telo i daje dugotrajniji osećaj energije. Uz to je snažan antioksidans, podstiče metabolizam, reguliše hormone i uravnotežuje raspoloženje. Sve ono što nam treba ujutro kako bismo dobro funkcionisalii ostatak dana.

Kremastu strukturu kakvu dobijete u caffe baru ipak ne može zameniti ono što pripremite kod kuće, stoga, ako se još niste sreli s mačom u latte obliku probajte kako to u kafiću.

 

(Journal.hr)

Prethodni članak
Jestivo drvo
Sledeći članak
Marokansko zlato iz koštica
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera