delta

Potpuno drugačiji savet

Potpuno drugačiji savet

Punite li svoj pametni telefon pravilno? Baterije pametnog telefona nekada mogu biti tako loše da jedva izdrže dan. No, nije uvek u pitanju loša tehnologija, već je to delom i naša krivica jer, možda, sve vreme uređaj punimo na pogrešan način.

Istraživanja rađena u kompaniji Cadex, koja proizvodi baterije, pokazala su da su naši pametni telefoni osetljivi na "stresove", te da oni mogu biti pogubni za njihov životni vek.

Ako želite da baterija vašeg smartfon uređaja ostane u dobrom stanju, treba da vodite računa o nekoliko stvari.

Istraživanja su pokazala da je punjenje baterije tokom cele noći, a to praktikuju mnogi, dugoročno loša stvar. Naime, baterija koja se napuni do nivoa 100 posto, a i dalje ostane priključena na struju, bude pod "visokim stresom".

Istraživači iz Cadexa imaju gomilu naučnih dokaza zašto je takvo punjenje štetno za

litij-ionske (Li-Ion) baterije, a sve su sveli u jednostavan savet: "Kada je mobilni u potpunosti napunjen, iz svog uređaja izvadite punjač. To je kao opuštanje mišića nakon napornog vežbanja."

Još bolje je, tvrde istraživači s Cadexovog Battery Universityja, ako bateriju ne napunite u potpunosti, odnosno 100%. Savetuju da činite samo kada baš morate, jer kad je u potpunosti puna, a još je uvek je priključena na punjač, tada je naglašeno pod visokim naponom.

Savet: priključite na punjenje svoj pametni telefon kad god možete jer su istraživanja pokazala da će onda životni vek baterije biti duži. Usvojte naviku da postepeno stavljate uređaj na punjenje, a ne samo onda kada se potpuno isprazni.

I još jedan savjet. Toplina šteti bateriji. Zato vaš smartfon uređaj maknite od izvora toplote.

Također, prilikom punjenja, važno je i da skinete masku kako bi se oslobađala toplota.

"Ako primetite da je vaš uređaj zagrejan kada se puni, isključite ga s punjača. Ako ste na suncu, telefon zaštitite. I to će prodružiti vek trajanja baterije vašeg pametnog telefona.

 

Izvor: N1

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera