delta

Prirodni antibiotik širokog spektra - žalfija

Prirodni antibiotik širokog spektra - žalfija

Sam naziv žalfije (lat. Salvia officinalis) na latinskom Salvia potiče od reči salvare, što znači spasti, izlečiti, jer su je još stari Rimljani koristili u lečenju raznih bolesti, a officinalis znači lekovit. Na engleskom reč za žalfiju sage, označava mudrost, a koristili su je za stimulisanje koncentracije, za povećanje pamćenja, a smatra se da doprinosi i dugovečnosti.

Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen u slučaju upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu, žalfija je antibiotik širokog spektra. Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, reumatizma.

 

Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto?

Zašto da umre čovek, kome u vrtu raste žalfija?

 

Listovi žalfije su korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Primenjuje se i kao začin u kulinarstvu. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Koristi se za smanjenje lučenja pljuvačke kod Parkinsonove bolesti. Dojilje koje žele da prestanu sa dojenjem koriste je svakodnevno za zaustavljanje produkcije mleka. Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, u slučaju nervoze, napetosti i vrtoglavice. Primenjuje se i kao opšti tonik kod umora, nervne iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, slabe memorije i koncentracije. Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

Kako deluje žalfija?

Žalfija deluje antiseptično, pa se primenjuje za grgljanje, ispiranje upaljenog grla, afti. Žalfija deluje antimikrobno i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje. Ona je prirodni konzervans, jer deluje antimikrobno. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno, pa se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva. Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

Šta kažu naučna istraživanja?

Komisija E odobrila je upotrebu žalfije kod blagih poremećaja varenja i za sprečavanje prekomernog znojenja, a spolja za upale sluznica usta i grla. Istraživanjima je potvrđeno da žalfija doprinosi smanjenju znojenja u menopauzi. Estrogeno dejstvo žalfije može doprineti regulaciji menstrualnog ciklusa, bolnim menstruacijama i smanjiti lučenje mleka kod dojilja, koje žele da prekinu dojenje. Etarsko ulje žalfije deluje antimikrobno, adstrigentno i relaksantno.

Kako se uzima žalfija?

Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja. Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva 3-5 minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) se ne kuva, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno. Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo. Kod unutrašnje primene čaj se kuva, da bi isparile komponente koje mogu delovati konvulzivno, ako se koriste u velikim dozama.

 

He that would life for age, must in May eat the sage…

Onaj koji želi dugo da živi, mora u maju jesti žalfiju.

 

U kojim slučajevima se ne sme koristiti?

Ne smeju je koristiti trudnice, dojilje i epileptičari. Dugotrajna interna upotreba može dovesti do povećane sklonosti ka konvulzijama.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave?

Žalfija može prouzrokovati mučninu, povraćanje, vrtoglavicu. Tujon, jedan od sastojaka žalfije, je neurotoksičan i može izazvati konvulzije.

Sa kojim lekovima je ne treba kombinovati?

Teoretski ne preporučuje se upotreba sa antikonvulzivima.

 

Čaj od žalfije

Kašiku sveže ili osušene biljke preliti šoljom ključale vode i pustiti da stoji pola sata. Piti po šolju čaja tri puta na dan. Ako je u pitanju neuredan menstrualni ciklus, piti tri puta dnevno u trajanju od tri nedelje, između menstruacija.

 

Za grgljanje ili vaginalno ispiranje

Pregršt biljke kuvati u 1 litru vode, 10 minuta.

Ili biljku uveče preliti ključalom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru procediti i tokom dana koristiti kao sredstvo za ispiranje.

Ovaj čaj od žalfije preporučuje se i za lečenje raznih upala na koži, svraba, ekcema, rana koje sporo zarastaju...

 

Vino od žalfije poboljšava potenciju

U 2 litra domaćeg, kvalitetnog vina ubaciti 30 grama žalfije i 70 grama ruzmarina, pa sve to prokuvati na pari svega nekoliko minuta. Kada se vino prohladi (postane sasvim mlako), dodati 30 grama meda. Zatim promešati, naliti u staklene flaše i piti po čašicu od rakije pre jela.

Ovo vino je vrlo dobar prirodni lek za potenciju a osim toga se preporučuje i rekonvalescentima za jačanje organizma.

 

Žalfija za inhalaciju

U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija, majčina dušica, lavanda i ruzmarin.

 

 

(PrirodniLek)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera