delta

„Prljavih dvanaest“ na vašem tanjiru

„Prljavih dvanaest“ na vašem tanjiru

Odmalena nas uče o važnosti prehrane bogate voćem i povrćem. Svi oni koji su nam to neprestano ponavljali, svaki put kada bi zaobišli povrće ili umesto voća odabrali par kockica čokolade kao međuobrok, nisu bili u pravu. Povrće i voće izvor su ne samo preko potrebnih vitamina i minerala, već sadrže i velike količine vlakana i ugljenih hidrata.

Predrasude da su meso i mlečni proizvodi jedini izvor proteina, opovrgavaju i predstavnici povrća kao što su spanać, karfiol, kukuruz, artičoke i krompir. Voće, iako ne sadrži zavidne količine proteina, prirodni je izvor šećera i savršen niskokalorični desert.

Mnogi naučnici i nutricionisti složili su se da prehrana bogata ovim namirnicama donosi više od šarenila na tanjiru. Smanjen rizik od bolesti srca, dijabetesa, visokog pritiska, pa čak i od pojave nekih vrsta raka, rezultat su uravnoteže prehrane u kojem veliki udeo imaju upravo povrće i voće.

No, kada tanjir ispunjen povrćem i voćem nije dobar za naše zdravlje?

EWG (Environmental Working Group) je neprofitna organizacija sa sedištem u Vašingtonu, koja se bavi istraživanjem prirodne okoline, a jedno od područja na kojim se specijalizovala su toksične hemikalije. Od 2004. godine na svojoj internet stranici objavljuju spisak na kojem se nalazi 48 najpopularnijih predstavnika voća i povrća, rangiranih po stepenu kontaminacije pesticidima. Njihov cilj je pomoć prilikom odabira najzdravijg za sebe i svoju prodicu.

Posljednjih nekoliko godina široj publici približili su se objavljivanjem popularnih lista „dvanaest prljavih“ i „petnaest čistih“. Na njima se nalazi sve ono povrće i voće kojem te godine treba prilaziti s više opreza, odnosno, u slučaju čistih petanest, u kojem možemo uživati bez previše razmišljanja.

Prljavih dvanest i čistih petnaest

Za 2016. godinu jagode su se našle na nezavidnom prvom mestu liste prljavih dvanest, kao i jabuke, nektarine i breskve, koje se na listi nalaze odmah iza, u 98 posto uzoraka bile su pozitivne na prisutnost barem jednog pesticida. Ako o količini pesticida govorimo prema njihovoj masi, na prosečnom krompiru, koji nije ni dospeo u najzagađenijih dvanaest, nalazilo se više pesticida no na bilo kojem drugom povrću.

Četvrtu godinu zaredom listi prljavog voća i povrća, EWG je dodao lisnato zeleno povrće i ljute papričice, jer su pesticidi na njima nađeni izrazito toksični.

Na počasnom mestu liste čistih petnaest zasijao je popularni avokado na kojem su na samo jedan posto od ukopnog broja testiranih uzoraka nađeni pesticidi. Iza njega slede kukuruz, ananas, zelje, smrznuti grašak, luk, šparoge i čak nekoliko vrsta egzotičnog voća. Na svima njima rezultati testiranja pokazali su zavidno male količine pesticida, a nijedan pojedinačni primerak nije sadržavao više od četiri vrste.

Avokado najčistiji

Ipak, neki naučnici upozoravaju da, iako su dve pomenute liste proizašle iz rezultata valjanih istraživanja, one pokazuju samo kvantitativnu stranu priče. Osim lisnatog zelenog povrća i ljutih papričica kod kojih je istaknuta toksičnost pesticida, taj važan faktor nije bio kriterijum u slučaju svih ispitanih uzoraka. Voće i povrće s vrlo toksičnim pesticidima ponekad se nađu i na listi petnaest čistih jer broj pesticida naizgled nije bio zabrinjavajući.

Ove dve liste, iako su koristan podsetnik, ne treba uzimati (ne)zdravo za gotovo. Samo sledeći put kad krenete na pijacu ili u kuhinju da spremate ručak, razmislite što ćete servirati svome telu.

 

Izvor: journal.hr

 

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera