ravago veliki

Rogač – zdrava zamena za čokoladu

Rogač – zdrava zamena za čokoladu

Mediteransko zimzeleno drvo rogač može narasti i do 15 m u visinu. Ima kožaste listove, tamno zelene boje i otporno je na mraz. Prirodno stanište biljke su Kipar, Egipat, Izrael, Jordan, Libija, Tunis, Turska. Cveta od avgusta do septembra

Plod mu je duguljast, blago zakrivljen, tamnobraon boje i dužine od 10 do 25 cm. Rogač biljka je prilično dugovečna i može živeti i do 200 godina. Otporna je na štetočine, gljive i razne bolesti. Njen latinski naziv je Ceratonia siliqua. Sama biljka je veoma hranljiva i sadrži neverovatna lekovita svojstva.  Pa tako u njoj možete naći antioksidanse, razne vitamine, fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, vlakna i mnoge druge.

Kad je plod svež možete ga jesti direktno sa drveta. Pritom pazite na sitne semenke koje nisu jestive. Sirovi rogač je slatkastog ukusa i malo podseća na karamelu. Omiljen je na mnogim božićnim trpezama i što je najvažnije koristan je za decu.

Ukoliko se pitate sadrži li rogač kalorije i u kojoj količini, znajte kako se u 100 grama biljke nalazi 220 kcal. Veoma je hranljiv i koristan za zdravlje.

Ova mahunarka nekada je korišćena kao važan izvor šećera, a danas se uglavnom koristi kao zdrava zamena za kakao i čokoladu, mada je njegova upotreba kod nas prilično oskudna. Šteta, jer rogač poseduje analgetička, antialergijska, antibakterijska i antiseptička svojstva i sadrži značajne antioksidanse. Poboljšava probavu i snižava nivo holesterola u krvi. Za razliku od kakaoa, ne sadrži kofein, te je pogodan i za osobe sa povišenim krvnim pritiskom.

Rogač se koristi i u slučajevima dijareje i kolitisa, naročito kod dece. Ne sadrži stimulanse centralnog nervnog sistema poput kofeina, teofilina ili teobromina, pa se može koristiti i u večernjim satima, jer ne remeti san. Slatkog je ukusa, sadrži 44-62% prirodnog šećera, uglavnom fruktozu, pa se može koristiti kao zaslađivač u raznim kolačima.

 Čokolada od rogača

Sipati u blender pola šolje mlevenog rogača, kašiku meda, kašiku mlevenih lešnika ili badema, kašiku kokosovog ulja, kašičicu susamove paste, tri urme i sve dobro izblendirati. Ako želite da masa bude mekša, možete dodati vrlo malo vode ili sojinog mleka.

(TopZdravlje)

Pročitano 1648 puta
Sledeći članak
Mesožderka čuva pluća
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera