delta

Šaka ovih plodova za život duži dve godine

Šaka ovih plodova za život duži dve godine

Ponekada imamo utisak da u danu nema dovoljno sati da postignemo sve ono što smo zacrtali. Međutim, umesto da pokušavamo da dan učinimo dužim, zašto ne bismo produžili naš život za dve godine? Sve što je potrebno jeste šaka orašastih plodova.

Svega 30 grama orašastih plodova dnevno moglo bi da produži naš život za dve godine. Iza ove tvrdnje stoji istraživanje koje je otkrilo da ljudi koji redovno jedu orašaste plodove žive duže i smanjuju rizik od smrti izazvane rakom i bolestima srca.

Kada su žene u pitanju, konzumiranje svega dve šake ovih plodova nedeljno može da produži njihov život podjednako kao i džogiranje četiri sata nedeljno.

Istraživači sa Harvarda otkrili su da žene koje imaju visok rizik od bolesti srca mogu da prepolove opasnost konzumiranjem kašičice kikiriki putera jednom dnevno.

Uprkos tome što misle da će se od orašastih plodova ugojiti, istraživači su na osnovu 20 ranije sprovedenih studija koje su se bavile vezom između orašastih plodova i težine zaključili da to nije slučaj.

Osobe koje su svakodnevno jele šaku orašastih plodova dnevno su ili dobijale neznatan višak kilograma, nisu se uopšte ugojile ili su zapravo izgubile kilograme.

Primera radi, jedno istraživanje pratilo je učesnike koji su tri meseca svakoga dana jeli 120 pistaća, a rezultati su pokazali da se nisu ugojili ni gram.

Ipak, kako je moguće da 300.000 kalorija tek tako nestane? Jedna teorija tvrdi da mnoge ćelije orašastih plodova prolaze kroz naš gastrointestinalni trak nesvarene – što čini 10 odsto nestalih kalorija.

Činjenica da nas ovi plodovi čine brže sitijim od drugih namirnica pokriva 70 odsto preostalih kalorija, dok je poslednjih 20 rezultat ubrzavanja metabolizma – kada ih jedemo sagorevamo više sopstvenih masti.

U slučaju da niste veliki fan ove namirnice, možete da probate najbolje čuvanu tajnu Tibeta.

(Novi magazin)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info