delta

Samopregled dojki: Važno je da ga uradite svakog meseca

Samopregled dojki: Važno je da ga uradite svakog meseca

Pregled traje svega 15 minuta, a može da sačuva život. Rano postavljanje dijagnoze raka dojke, od kojeg svake godine oboli oko 4.000 žena u Srbiji, uvećalo bi šanse za izlečenje u preko 90 odsto slučajeva

Posle 25. godine svaka žena bi trebalo jednom mesečno sama da pregleda dojke. Samo ako dobro upozna svoje grudi, može lekara na vreme da obavesti o svim eventualnim promenama. Svrha samopregleda je isključivo uočavanje promena na dojkama, a ne postavljanje dijagnoze.

Samopregled dojki treba raditi neposredno posle menstruacije, odnosno između petog i desetog dana ciklusa. Tada dojke nisu otečene i tada najlakše mogu da se otkriju promene u obliku i veličini, kao i eventualne kvržice. Samopregled treba da obuhvati grudi, čitav prostor između dojki i pazuha, čitav pazuh i poprsje skroz do ključnih kostiju, odnosno ramenog pojasa.

Najbolje je raditi to pred ogledalom.

1. Stanite ispred ogledala goli do pojasa.

2. Prvo što se radi je inspekcija, dakle gledamo šta vidimo u ogledalu. To se radi na način da se rukama podbočimo i pogledamo u ogledalu jesu li dojke simetrične, ima li na njima brazdi, postoji li sekrecija iz bradavice ili disproporcija u veličini same dojke.

3. Zatim se podignu ruke iznad glave pri čemu se koža zategne te možemo vidjeti je li nam promakla neka promena dok smo držali ruke dole. Važno je zapamtiti da levu dojku pregledavamo desnom rukom, a desnu levom.

Ako samopregledom uočite neku promenu na dojci, ne paničite. Proverite svoje sumnje kod lekara, koji će vas, ukoliko smatra da je potrebno, uputiti na pregled mamografom ili ultrazvukom.

 

(Cosmopolitan)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera