delta

Sedam zabluda o maslinovom ulju

Sedam zabluda o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, ali ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod mnogo je kompleksniji nego što se čini.

Ako želite biti sigurni da jedete najbolje i da maslinovo ulje koristite na pravi način, pročitajte sedam najčešćih pogrešnih činjenica u vezi sa ovom namirnicom. 


1. Maslinovo ulje iz prodavnice je uvek sveže 

Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama često je staro i do tri godine. No, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne važi pravilo da što je starije, to je bolje. Zamislite ga kao isceđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svež. Želite li da budete sigurni šta jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe. 

2. Kvalitetno maslinovo ulje čuvajte za salate, a jeftinije koristite za kuvanje 

Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svežije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuvanjem ne gubi na kvaliteti, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena. 

3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj flaši 

Ova teza je samo delimično tačna. Čuvanje ulja u staklenoj flaši je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reaguje na svetlo koje mu menja strukturu i time gubi na kvalitetu. Ali, limena ambalaža jednako je delotvorna. 

4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini, da vam je uvek nadohvat ruke 

Još jedna vrlo česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću. Razlog je taj što svetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono menja strukturu ulja i time ono gubi na kvalitetu. 

5. Na maslinovom ulju se ne sme pržiti hrana 

Još jedna pogrešna informacija. Istraživanje je pokazalo kako kvalitetno ulje ne menja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa, što znači da na njemu slobodno možete pržiti sveže namirnice. Maslinovo ulje se kod izlaganja visokim temperaturama ponaša daleko bolje od svih ostalih ulja iz domaćinstva, s obzirom na visok sadržaj oleinske kiseline. 

6. Maslinovo ulje nema puno kalorija 

Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo kolesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrednosti na kojem će vam telo biti zahvalno. 

7. Dobro maslinovo ulje ima fantastičan blagi ukus 

Iako će se ljubitelji ulja s time odmah složiti, treba znati kako je čisto, kvalitetno i sveže maslinovo ulje zapravo vrlo intenzivno i resko. Krasi ga gorak ukus koji lagano 'pali' jezik što možda neće odgovarati svima, posebno ako ste navikli na kupovna rafinirana ulja.

(Avaz.ba)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info