ravago veliki

Seme konoplje - moćan dar iz prirode

Seme konoplje - moćan dar iz prirode

Konoplja je višestruko korisna za zdravlje - obiluje esencijalnim masnim kiselinama, odličan je izvor kvalitetnih proteina i minerala, jača imunitet, daje energiju, ublažava upale, olakšavaju PMS simptome, obara LDL holesterol... Semenke, naravno

U kineskoj medicini i kulinarstvu, konopljine semenke upotrebljavaju se već 3.000 godina. Na zapadu su poslednjih decenija sve popularnije i potražnja za njima sve je veća. Konoplja pripada istoj porodici kao i kanabis (marihuana). Međutim, sadrži samo tragove THC-a, jedinjenja koje marihuani daje opojno dejstvo.

Seme ove biljke je izuzetno hranljivo i bogato zdravim mastima, proteinima i brojnim mineralima. Ima blag, orašast ukus i obiluje esencijalnim masnim kiselinama linolnom (omega-6) i alfa-linoleinskom (omega-3). Takođe, u njemu se nalazi i gama-linolna kiselina, koja ima brojne zdravstvene prednosti. Odličan je izvor proteina, vitamina E i minerala, sadrži fosfor, kalijum, natrijum,  magnezijum, sumpor, kalcijum, gvožđe i cink.

Oko 25 procenata svih kalorija u konopljinom semenu potiču od proteina. To ga čini podjednako vrednim izvorom ovog nutrijenta kao što je meso. Oko 30 g semenki, odnosno dve-tri kašike, sadrže oko 11 g proteina. Konopljina semena smatraju se kompletnim izvorom proteina, što znači da pružaju sve esencijalne amino-kiseline. Budući da ih telo ne proizvodi, one se moraju unositi hranom.

Kompletni izvori proteina veoma su retki u biljnom svetu jer većina biljaka nema amino-kiselinu lizin. Konopljina semena sadrže znatne količine metionina i cisteina. Uz to, prisutan je i veoma visok nivo arginina i glutaminske kiseline. Za razliku od mnogih žitarica, orašastih plodova i mahunarki, seme konoplje veoma se dobro vari.

Olakšava ženske tegobe

Čak 80 procenata žena, pati od predmenstrualnog sindroma. Smatra se da ove neprijatne simptome uzrokuje osetljivost na hormon prolaktin. Gama-linolna kiselina u semenu konoplje proizvodi prostaglandin E1, a on ublažava dejstvo prolaktina.

Studijom u kojoj su učestvovale žene koje pate od PMS-a dokazano je nešto veoma interesantno. Naime, samo jedan gram esencijalnih masnih kiselina dnevno (uključujući 210 mg gama-linolne kiseline) znatno ublažava tegobe. Osim toga, više studija potvrdilo je da seme konoplje kao lek može da ublaži simptome menopauze, međutim, i dalje je nejasno na koji to način čini. Jedna od pretpostavki je da kiselina iz ovog semena pomaže u regulaciji hormonske ravnoteže i upala koje se javljaju tokom klimakterijuma.

Konopljina semena su dobar izvor polinezasićenihi esencijalnih masnih kiselina. Odnos između omega-6 i omega-3 je oko 3 : 1, što je optimalan nivo.

Studije su pokazale kako ulje i seme konoplje mogu poboljšati nivo ovih zdravih masnoća. Ovo pogoduje osobama koje imaju ekcem na bilo kom delu tela. Ublažiće tegobe sa suvom kožom i svrabom te smanjiti potrebu za skupim kupovnim kremama.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Seme konoplje bogato je argininom, amino-kiselinom koja se koristi za proizvodnju azot-monoksida u organizmu. Ovaj gas širi i opušta krvne sudove, te na taj način snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Osim toga, i gama-linolna kiselina iz njegovog sastava takođe štiti kardiovaskularni sistem.

Uz to, studije na životinjama pokazale su kako seme i ulje od semena ove biljke, uspešno obaraju pritisak. Stoga se rizici za stvaranje krvnih ugrušaka smanjuju, a ubrzava se oporavak nakon srčanog udara.

Podstiče rad creva bolje od laksativa

Vlakna su veoma važan deo naše ishrane. Celo seme konoplje odličan je izvor kako rastvorljivih (20 odsto) tako i nerastvorljivih (80 odsto) vlakana.

Rastvorljiva su želatinaste supstance koje su važan izvor nutrijenata za dobre bakterije u crevima. Ona mogu sprečiti nagle skokove šećera u krvi i regulisati nivo holesterola. Nerastvorljiva vlakna takođe podstiču rad creva i njihovo pražnjenje, a njihovim unošenjem smanjuje se i rizik od dijabetesa.

Prevencija karcinoma

Seme i ulje konoplje sadrže određenu količinu fenolnih jedinjenja, izuzetno moćnih antioksidansa. Sprečavaju različite vrste karcinoma, tako što eliminišu slobodne radikale. U pitanju su toksični nusprodukti metabolizma, koji mogu oštetiti zdrave ćelije.  Oni mutiraju njihovu DNK i pretvaraju ih u maligne. Nauka tvrdi da je seme konoplje kao lek za rak veoma efikasno, naročito u ranim stadijumima oboljenja. Nemojte zanemariti ovu činjenicu.

Nesanica (insomnija)

Jedna od najvažnijih karakteristika koje konopljino seme ima jeste visok sadržaj minerala. Naročito je važan magnezijum, koji ima blago umirujuće dejstvo. Poznato je da se seratonin oslobađa u prisustvu ovog minerala i dospeva u mozak, gde se pretvara u melatonin. Jedna porcija semenki sadrži skoro 50 odsto preporučene dnevne doze ovog minerala. Seme konoplje kao lek za nesanicu provereno deluje, te ga slobodno uključite u svakodnevnu ishranu.

Bolest krtih kostiju – osteoporoza

Konopljina semena sadrže kalcijum, koji je neophodan za formiranje i jačanje kostiju, a pomaže i tokom oporavka oštećenog koštanog tkiva. Uz to, sprečava nastanak nepredvidive osteoporoze. Ona je naročito česta kod žena srednje dobi koje ulaze u menopauzu, ali nisu pošteđeni ni muškarci.

Gde kupiti semenke konoplje?

Sve češće se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane. Velika je potražnja za brašnom, uljem, čajem i sokom od ove biljke.

 

(Dijeta mesečeve mene)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera