delta

Sezona je dinja i lubenica

Sezona je dinja i lubenica

Dinja ima značajno mesto i primenu u narodnoj medicini, a koriste se plodovi, sok i seme protiv grčeva, za rešavanje tegoba sa bešikom, za snaženje imuniteta i negu suve kože. U narodnoj medicini dinja ima široku primenu u lečenju. 

U terapiji se koriste plodovi, sok i seme.

Protiv grčeva

Pomešajte 2 kašičice semena dinje sa 2 kašičice semena krastavca i prelijte sa 6 dl kipuće vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, pa procedite. Pije se 1 dl pre doručka, a 2 dl pre ručka i večere. Lečenje traje 10 dana.

Za bešiku

Pomešajte 2 kašičice sitno izmrvljenog semena dinje, 2 kašičice semena krastavca i 1 kašičicu usitnjenih peteljki višnje. Prelijte sa 7 dl kipuće vode i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Procedite i pijte po 2,5 dl tri puta dnevno pre obroka tokom pet dana.

Snažan imunitet

Sok od dinje, isceđen ručno ili u sokovniku, pomeša se sa jogurtom, medom i limunovim sokom. Uzima se od dva do tri puta dnevno jedna čaša.

Nega suve kože

U sveže isceđen sok od dinje se doda jednaka količina mleka i ružine vodice. Ovaj losion se stavlja na lice uveče i ujutru, po mogućstvu i češće. Ostavi se da stoji 20 minuta, pa se lice umije mlakom vodom.

Ima li šta lepše nego se na vrelom letnjem danu rashladiti i zasladiti lubenicom! Malo ko može reći da je ne voli, a uz to već je poznato koliko ona povoljno utiče na naše zdravlje. Mnogi je smatraju superhranom.

Dobrobiti od lubenice su mnoge. Puna je beta-karotena i vitamina C, pa tako povećava nivo kolagena u koži. Antioksidant likopen u njoj smanjuje šansu od dobijanja moždanog udara i jača naš imunosistem. Dobra je i za upalu mišića i cirkulaciju, poboljšava koncentraciju, a možemo je jesti do mile volje jer nema nimalo masti, kalorija samo u tragovima, a 92 odsto je voda. Međutim, ono što nismo znali je da je lubenica prirodna vijagra! Citrulin, koji se u telu pretvara u arginin poboljšava protok krvi, a naučnici sa Univerziteta u Teksasu su nakon istraživanja zaključili da na krvne sudove deluje isto kao i vijagra! Jedina caka je to što je za pozitivan efekat potrebno da vaš partner pojede nekoliko kilograma lubenice, ali onome ko inače voli da je jede to ne bi trebalo da predstavlja veći problem.

Zato uživajte!

Izvor B92

Poslednja izmena
Sledeći članak
Pasulj sa zeljem
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info