delta

Šipak

Šipak

Šipak je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosaceae. Nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korišćenih u ishrani i lečenju. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvet. Za vreme Rimskog carstva verovali su da je učinkovit čak i u lečenju besnila. Otuda i potiče njegovo ime - pasja ruža.

U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva - divlja ruža, plotna družica, ščipak, šibek, šip, šipkovina.

U dobra stara vremena naše bake su s vrhunskim umećem pripremale razne zdrave i ukusne proizvode od ove dragocene biljke. Tako su se u nekadašnjim ostavama mogle naći marmelade, džemovi, razni likeri i vina od šipka.

Osim što su služili zdravlju naših starih, ovi proizvodi i njihova priprema bili su jednim delom i narodna tradicija koja danas, nažalost, izumire. Kad otkrijete što sve čuva obični plod divlje ruže, možda baš vi opet posegnete za ovim blagom pokraj puta.

Riznica vitamina i minerala

Plod divlje ruže bogat je zavidnom količinom hranljivih nutrijenata. Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A. Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama naučnika čak pedeset puta viša nego u narandžama. Osim toga, mnogi ugledni naučnici (Winkelmann, Flamm i dr) proveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuvanjem plodova šipka sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje. Upravo suprotno – nakon desetominutnog kuvanja ploda, količina vitamina C se čak i povećava! U mesnatim plodovima šipka sadržane su znatne količine važnih minerala: natrijuma, gvožđa, selena, mangana te nešto manje količine magnezija, kalijuma, fosfora, sumpora i silicijuma. Odličan je izvor flavonoida, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, tanina, karotenoida (likopen i ksantofil).

Poboljšava varenje i rad bubrega, jer je bogat voćnim kiselinama koje su delotvorne za bešiku. Od velike je važnosti u prevenciji kamenaca. Na prirodan način štiti i probavu - potiče je i reguliše, bez štetnih nuspojava.  Pomaže u slučaju svih želučanih tegoba: zaustavlja dijareju, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno deluje na obnovu želučane sluznice. Prirodni je diuretik koji telu pomaže u oslobađanju od toksina i obnovi celog organizma. Flavonoidi sadržani u šipku štite ga od patogena iz okoline, kao što su bakterije i virusi.

Vitamin C najsnažnije je sredstvo protiv infekcija, osobito u prevenciji gripa i prehlade. Zbog toga je šipak odlično sredstvo za jačanje imuniteta, te prirodna pomoć tokom oporavka organizma nakon bolesti.

Pomaže u slučaju bolnih zglobova i mišića. Tanini kojima je bogat takođe su odlični saveznici zdravlja.

Blagotvorno deluju na mišiće, kosti i sluznicu, štite ih od bolesti i pomažu u njihovom lečenju.

Zbog protivupalnih svojstava, šipak se smatra dragocenim prirodnim sredstvom za lečenje artritisa te gihta i reume.

Istraživanje iz 2007. godine provedeno na pacijentima koji su patili od upale zglobova, potvrdilo je snažan uticaj šipka na ublažavanje upalnih procesa. Kod pacijenata koji su svakodnevno uzimali kapsulu šipka bol je smanjena za čak 40 %.

Štiti od stresa i hormonske neravnoteže

Šipak je izuzetno delotvoran u suzbijanju zdravstvenih tegoba koje su usko povezane sa stresom.

Pomaže u ublažavanju probavnih smetni, visokog krvnog pritiska te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posledica stresa. Delotvoran je i u regulaciji hormona. Prirodno je sredstvo koje može pomoći i ublažiti menstrualne grčeve i probleme s matericom. Ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.

 

Šipak raste u obliku razgranatog, trnovitog, listopadnog grma. Od kasnog proleća do sredine leta krase ga prekrasni beli ili ružičasti cvetovi koji sa svojih pet latica istovremeno odišu skromnošću, ali i elegantnom lepotom. Bobičasti plodovi su dužine od jednog do dva centimetra, okruglastog do eliptičnog oblika, slatko-kiselog okusa. Osim ploda, korisni delovi ove biljke su i cvetne latice, pupoljci te listovi. Koristi se osušen, mleven i kao čaj.

 

Čaj za prevenciju kamenca u bubrezima

Sastojci:

1 kašika šipka

5 dl ključale vode

2 kašičice meda

sok 1/4 limuna

 

Priprema:

Šipak preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji 8 do 10 minuta. Procediti i dodati med i limunov sok. Čaj piti tri puta dnevno, pre obroka.

 

Sirup od šipka

Sastojci:

280 g smeđeg šećera

100 g šipka

1,5 l vode

vanilin šećer

 

Priprema:

Prokuvati vodu, šećer i vanilin šećer do vrenja, odnosno dok se šećer ne otopi. Dodati šipak te još kratko kuvati. Procediti kroz gustu lanenu krpu, kako bi se eliminisale dlačice sa ploda. Uliti u sterilisane bočice i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

 

Šipak i nar – različite biljke

Šipak - plod divlje ruže (porodica Rosaceae) deli ime s ukusnim voćnim plodovima biljke latinskog imena Punica granatum (porodica Punicae) u narodu takođe poznati po imenu šipak (nar).

Iako obiluju dragocenim sastojcima, važno je napomenuti da su šipak i nar različite biljke.

 

(Alternativa za vas)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera