delta

Spavate li popodne?

foto:pixabay
foto:pixabay

Spavanje popodne mnogi smatraju luksuzom, a često i znakom lenjosti. No, pre nego što osetite krivicu zbog spavanja u popodnevnim satima, trebalo i da znate koliko je “brzinska dremka” zapravo korisna

Više istraživanja pokazalo je da kratko spavanje može povećati koncentraciju i produktivnost, a velike firme poput „Gugla“ i „Epla“ to prepoznaju i svojim zaposlenima dopuštaju vreme za kratak počinak.

Istraživanje u Koloradu pokazalo je da su deca koja nisu spavala popodne pokazivala manje radosti i interesa, a imali su i više problema s rešavanjem zadataka. Naučnici sa Berklija uočili su pak da sat vremena spavanja povećava sposobnost učenja i pamćenje. “Kratki san svojevrsni je ‘reset’ sastava”

Na koliko minuta vi dremnete? Pogledajte koliko minuta bi vam prijalo…

10 do 20 minuta

Stručnjaci tvrde da je “Power nap” od 10 do 20 minuta najbolji za osvežavanje uma i brzinsko povećanje energije i burnosti. Taj kratki san nije dubok kao duže spavanje pa omogućuje vrlo brzo ustajanje.

30 minuta

Neke studije pokazuju kako spavanje od 30 minuta može, pre pozitivnih učinaka, prouzrokovati i polučasovni mamurluk.

60 minuta

Kako je telo ušlo u najdublju fazu sna, spavanje od sat vremena takođe može prouzrokovati kratko stanje nalik mamurluku, no s druge strane 60-minutno spavanje može znatno poboljšati memoriju.

90 minuta

Duži san preporučuje se onima koji nemaju dovoljno sna noću, no više istraživanja potvrdilo je kako može pozitivno uticati na kreativnost i emocionalno pamćenje.

(Lepota i zdravlje)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera