delta

Spirulina, neverovatno zdrava alga

Spirulina, neverovatno zdrava alga

Spirulina je najpotpuniji i najmoćniji izvor hrane u svetu. To je bogat izvor hranljivih materija u koncentracijama većim od bilo koje hrane, povrća, voća...

Spirulina je plavozelena alga u obliku spirale. To je jedan od najstarijih oblika fotosintetskih životnih formi koji stvaraju kiseonik i koji su omogućile evoluciju viših oblika života u prirodi. Spirulina je besmrtan organizam koji se obnavlja već 3 milijardi godina i sadrži mudrost i iskustvo prirode upisane u svom DNK.

Spirulina je najpotpuniji i najmoćniji izvor hrane u svetu. To je bogat izvor hranljivih materija u koncentracijama većim od bilo koje hrane, povrća, voća, semenja ili biljaka i ima brojne koristi za ljudski organizam. Jača imunitet, hrani, čisti, obnavlja, podmlađuje i štiti od bolesti.

Spirulina je 100 % prirodna, bez konzervansa, lako svarljiva, pogodna je za upotrebu za sve uzraste i odlična zamena za veštački proizvedene minerale i vitamine.

Zašto se korisi i kako deluje?

U svom sastavu ima širok spektar hranljivih materija koje su impresionirale nutricioniste širom sveta. Majka Priroda je u spirulini spojila preko 4.000 hranljivih sastojaka od vitalnog značaja za ljudsko telo.

Proteini i amino-kiseline.

Spirulina sadrži visokokvalitetne biljne proteine (oko 63%), tri-četiri puta više od govedine i pet puta više od jaja. Ovi proteini su biološki kompletni jer sadrže sve esencijalne i neesencijalne amino-kiseline.

Vitamini.

Sadrži pun spektar vitamina u savršeno uravnoteženoj skali. U velikim količinama sadrži beta-karoten (vitamin A) – snažan antioksidans koga ima 25 puta više nego u šargarepi. Ima sve vitamine B, a posebno je bogata vitaminom B-12, znatno više od bilo koje druge hrane, vitamina B-1, B-2 (riboflavin), B-3 (niacin), B-5, B-6 , B-7 (biontin), B-9 (folna kiselina) i vitamine C i K.

Minerali.

Tokom rasta, spirulina upija gotovo sve minerale neophodne za ljudski organizam. Posebno je bogata gvožđem – sadrži ga čak 23 puta više nego spanać, kalcijumom – 300% više nego mleko, a sadrži i cink, selen, magnezijum i fosfor.

Esencijalne masne kiseline.

Sadrži neophodne omega 3 i 6 masne kiseline, uključujući i GLA (gama linoleinska kiselina), koja se u tom obliku nalazi samo u majčinom mleku, što pomaže razvoju dece i poboljšava rad srca.

Pigmenti.

Spirulina je jednostavno paleta prirodnih pigmenata koji pomažu sintezu enzima potrebnih za regulisanje metabolizma. Najvažniji pigment u spirulini je fikocianin koji stimuliše i jača imunološki sistem. Ima u izobilju i hlorofila odličnog prečistača tela pa se zove “zelena krv”, zbog sličnog sastava hemoglobina u krvi.

Kartenoidi.

Sadrži kompleks alfa, beta i gama karotenoida – prirodnih antioksidanasa koji rade u sinergiji i obezbeđuju moćnu zaštitu tela.

Enzimi.

Ima i veliki broj enzima, uključujući izuzetno retke enzime SOD (superoksid-dimutaza).

Ova alga ima široku primenu i deluje na različite načine na ljudski organizam i njegovo zdravlje:

 • Jača imunološki sistem, povećava izdržljivost i otpornost organizma
 • Prečišćava organizam i uništava slobodne radikale
 • Pomaže u regulisanju telesne težine
 • Poboljšava rad srca, reguliše holesterol i krvni pritisak
 • Poboljšava varenje i rad sistema za varenje, te obnavlja crevnu floru
 • Povećava mentalnu energiju i poboljšava rad mozga
 • Podmlađuje organizam i usporava starenje
 • Koristi se u slučaju menstrualnih problema, problema sa žuči, jetrom, opstipacijom, artritisom…

 

Spirulina se preporučuje:

 • Sportistima kojima je potrebno više energije i fizička izdržljivost
 • Ljudima kojima je potrebno pročišćavanje tela od toksina, teških metala, alkohola, pušenja i prekomerne upotrebe lekova
 • Trudnicama koje imaju povećanu potrebu za proteinima i gvožđem
 • Anemičnim osobama zbog poboljšanja krvne slike

 

Plavozelena boja spiruline dolazi od hrolorfila ili tzv. krvnih derivata. Hlorofil u biljkama sakuplja sunčevu energiju koja je onda slična krvi.

Kalcijum za zdrave kosti i zube

Spirulina sadrži visoke koncentracije lako razgradivog kalcijuma. Njegova glavna funkcija je da održava kosti i zube jakim i čvrsti, što omogućava normalan prenos signala između nerava. Kalcijum takođe pomaže u regulisanju krvnog pritiska. Redovno uzimanje kalcijuma sprečava rak debelog creva, jača kičmu, smanjuje kiselost organizma. Prema najnovijem istraživanju kalcijum pomaže i kod mršavljenja. Kalcijum unesen u organizam kao hrana vezuje se za masnoće iz hrane u sistemu za varenje i sprečava njihovu apsorpciju u telu, a zatim vezane masti i kalijum isprazni preko izmeta.

Nedostatak ovog minerala može dovesti do: osteporoze, krtih zuba, upale desni, anksioznosti, nesanice, visokog krvnog pritiska i depresije.

Alga za bolji vid

Spirulina je bogata vitaminom B12, kartenoid-luteinom i zeaksantinom koji pozitivno utiču na vid i zdravlje očiju.

Lutein i zeaksantin su nam potrebni od rođenja do duboke starosti, to su kartenoidi koje telo ne može samo da sintetiše. Oni su raspoređeni u svim tkivima, a posebno ih ima u velikoj koncetraciji u području oko očiju, posebno u mrežnjači i makuli. Makula je najvitalniji deo mrežnjače, izoštrava slike prilikom čitanja ili gledanja objekata. Lutein i zaeksantin sa pigmentima koje se nalaze u makuli održavaju funkciju i strukturu osetljivih delova oka (Iris, mrežnjača i sočivo) i štite ih od štetnog dejstva slobodnih radikala i ultraljubičastih zraka. Glaukom je gubitak perifernog vida zbog oštećenja optičkog nerva. Vitamin B-12, kojeg ima u izobilju, pozitivno deluje na optički nerv i smanjuje šanse za razvoj glaukoma.

Jača mentalnu energiju i poboljšava rad mozga

Zanimljivo istraživanje urađeno je u Japanu. Naime, učenici i studenti od 8 do 25 godina uzimali su samo po 1 g spiruline dnevno a kod 81% ispitanika povećao se akademski učinak (procenjeno).  To je tek desti deo preporučene doze a stručnjaci smatraju da su najpozitivniju ulogu imali gamalinoleinskatna kiselina (GLA), pigment fikocianin i amino-kiselina leukocin. Ljudski mozak se sastoji od 80% masti, a za nervna tkiva su neophodne zdrave masti kao što je GLA. U pitnju je dragocena i retka masna kiselina koje ima u majčinom mleku. I maloj deci je potrebna GLA da stvori veću moždanu masu, što povećava mogućnost preživljavanja, brzo učenje jezika, razvijanje socijalne interakcije, razvoj čula itd.

 

 

 

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera