delta

Šta su mentalne magle i zašto nastaju

Šta su mentalne magle i zašto nastaju

Svima se dešavaju, ali zašto mentalne magle nastaju i da li su opasne. Odjednom ne možete da se setite uobičajenih stvari: po šta ste krenuli u kuhinju ili kako se neko zove. Svima nam se to dešava, ali “zamućenost mozga” može da bude posledica drugih zdravstvenih problema.

Mentalna magla, odnosno brain fog, jeste nesposobnost proboja, navodi američka doktorka Medi Hornig. Ona dodaje da je to nejasan osećaj, kao kada nešto pokušavate da dohvatite, ali ne možete na to da se usredsredite. Njena prolaznost čini veliku razliku između izmaglice i demencije. Zbog izmaglice možete zaboraviti gde ste parkirali automobil u tržnom centru, ali demencija može da učini nemogućim da do centra uopšte i dođete.

Nema mnogo naučnih dokaza koji bi mogli da objasne šta se događa kada nastupi magla. Naučnici još uvek nisu pronašli način za merenje ili testiranje magle kao što se to radi s demencijom. Ipak, do mentalne magle najčešće dolazi zbog nedostatka sna, ali postoji još nekoliko mogućih uzroka.

Ukoliko nam se magle često dešavaju, moguće je da one ukazuju na demenciju ili bipolarni poremećaj. Nedavna istraživanja pokazala su i da stres može da ugrozi delove mozga koji su odgovorni za memoriju i tako poremeti balans. Slično je i ako smo preopterećeni odnosno previše zaposleni. Zbog današnjih potreba za multitaskingom počeli smo da zaboravljamo stvari, poručuju stručnjaci. Takođe, određeni antibiotici, lekovi za inkontinenciju, kao i oni za krvni pritisak mogu da uzrokuju mentalno zamućivanje. Tu su i lekovi protiv depresije, lekovi protiv bolova i alergija. Isto je i s lošim prehrambenim navikama. Nedostatak vitamina B12 povezan je s pamćenjem i problemima s razmišljanjem. Ishrana bogata glutenom takođe može biti uzrok mentalne magle.

 

(Lepota i zdravlje)

 

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera