delta

Suncokretove ili bundevine semenke

Suncokretove ili bundevine semenke

Poznato je da voće i žitarice imaju visoku nutritivnu vrednost, ali nikako ne smemo zapostaviti semenke. Recimo, semenke bundeve sadrže važne količine gvožđa, dok su semenke suncokreta bogate vitaminom E. Pitanje je koliko su ove semenke kalorične i koje od njih je bolje češće konzumirati. 

Bundeva ili buča većini je poznata kao ukras koji dolazi s kasnim letom i početkom jeseni, no sve je više onih koji je uvrštavaju u svoj jelovnik. To nije čudno jer bundeva je izuzetno ukusna i hranljiva namirnica koja se lako čuva. Izuzetno povoljno deluje na regulaciju probave, smanjuje bolove u slučaju upale mokraćnih kanala, čak utiče na blistavost kože dece i odraslih. Naučno je dokazano da bundevine semenke - golica i ulje pozitivno deluju na smetnje s prostatom. Semenke se mogu koristiti u supama, varivima, kao dodatak salatama, a često se stavljaju na peciva ili u hlebove.

Semenke suncokreta izvor su vitamina E, a pomažu u smanjenju holesterola u krvi i održavaju kardiovaskularno zdravlje. Takođe, mogu olakšati nesanicu i ojačati pamćenje, te neguju i blagotvorno utiču na kosu. One su i izvrsne za piling lica. Ovaj recept omogućiće vam da očistite kožu te će vaše lice biti fantastično meko i glatk. Osim toga, mogu poslužiti za tretman celog tela, mlevene semenke, naravno.

Vrlo visoka energetska vrednost

Semenke suncokreta i golica imaju vrlo visoku energetsku vrednost, izuzetno su zdrave i preko potrebne u jelovniku, ali se mora voditi računa o količinama jer su bogate uljima i mogu dovesti do debljanja. Dakle, nisu pogodne kao grickalice tokom gledanja filmova, recimo.

Sastavni dio uravnotežene prehrane

Bundevine semenke su, u odnosu na suncokretove, bogatije omega-3 masnim kiselinama. Iako obe vrste sadrže i fitosterole i vitamin E, vrlo bitan antioksidans, sadržaj fitosterola u bundevinim semenkama je povoljniji.

Ove namirnice su zdrave i korisne kao sastavni deo uravnotežene prehrane, no prekomernim unosom mogu doći u energetski suficit, što nije poželjno.

 

Izvor: zdravakrava.24sata.hr

Sledeći članak
Vreme kijanja
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera