delta

Suve smokve u službi zdravlja

Suve smokve u službi zdravlja

Mediteranski lek – smokve natopljene maslinovim uljem, leči od mnogih kontinentalnih bolesti.

Narodni lek od suvih smokava može da se napravi u bilo koje doba godine jer je ovo voće stalno dostupno. Mediteranski lek – smokve natopljene maslinovim uljem, leči od mnogih kontinentalnih bolesti.

Ovo cenjeno voće sočnih plodova (kada su sveže) mnogi uzgajaju kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se “pripitomi” i u kontinentalim predelima. Problem je to što je osetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, beta-karotena, C, A, E i K vitamina. Suve  su kaloričnije od svežih, zato ih treba jesti u ograničenim količinama. Veoma su bogate vlaknima tako da poboljšavaju varenje i regulišu zatvor, pa su obavezne u slučaju hemoroida. Korisne su i za osobe sa povišenim holesterolom, ali ne treba preterivati, nekoliko plodova dnevno zadovoljava sve potrebe. S obzirom na to da su bogate kalcijumom, kažu da smokve mogu zameniti mlečne proizvode. Mnogi stručnjaci ističu da imaju i afrodizijačka svojstva. Ovo voće može da bude alergen, tako da treba voditi računa i o toj mogućnosti, ali se taj problem lako otkriva.

Recept za suve smokve u maslinovom ulju:

Suve smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga jesti po jednu smokvu pre svakog obroka. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, ali i kvalitetne suve smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći u slučaju problema sa želucem, hemoroidima, zatvorom, povišenim holesterolom, anemijom, astmom i bronhitisom.

Kažu da šest smokava sadrži 891 mg kalijuma, što je četvrtina potrebne dnevne doze ovog minerala, čiji nedostatak izaziva umor, slabost mišića, drhtanje, lupanje srca,…

(Prirodni lijek, Dijeta +)

Pročitano 1765 puta
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera