delta

Svet pre penicilina

 Svet pre penicilina

Razvoj antibiotika i drugih antimikrobskih terapija jedno je od najvećih dostignuća moderne medicine.

Međutim, kako je preterana konzumacija i zloupotreba dovela do toga da mikroorganizmi postanu otporni na lekove, mnogi se okreću alternativnoj medicini i drevnim metodama lečenja. Iako su neke bile uspešne, mnoge su bile kontraproduktivne i veoma opasne.

Evo kako su se lečile infekcije pre razvoja modernih lekova:

Puštanje krvi i pijavice

Ispuštanje krvi prepisuje se za veliki broj simptoma u brojnim tekstovima od antike do Drugog svetskog rata. Ova terapija bazira se na verovanju da infekcije nastaju kada četiri telesne tečnosti (krv, sluz, crna žuč i bela žuč) zbog viška krvi ispadnu iz balansa. Tada se otpušta krv kako bi se organizam vratio u ravnotežu.

Živa

Hemijski elementi u prirodnom stanju, kroz istoriju su korišćeni za lečenje brojnih bolesti, a najozloglašenija terapija bila je lečenje živom koje se primenjivalo na sifilističarima. Živa je korišćena protiv sifilisa od 1363. do 1910. godine. Iako je kod nekih pacijenata bilo rezultata, ova terapija je uglavnom nanosila veliku štetu koži, mišićima, bubrezima i mozgu što je najčešće izazivalo smrt.

Kinin

Jedna od najvažnijih terapija razvijenih na upotrebi biljnih jedinjenja jeste terapija kininom kojim se leči malarija. Pre nego što je kinin počeo sintetički da se proizvodi, plemena Južne Amerike su kinin pravili tako što su mleli koru drva kinčona i prah sipali u vodi. Upotrebu kinčonine kore prvi put su zabeležili jezuitski misionari, ali je verovatno korišćena vekovima pre njih.

Med

Upotreba meda za lečenje stara je najmanje 4.000 godina. Sumerski lekari nanosili su ratnicima med na rane, iako nisu znali da šećer dehidrira bakterije i smanjuje količinu kiseonika bez kojeg mikrobi ne mogu da opstanu.

 

(Newsweek)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera