delta

TIRAMIN – uzročnik 20% migrena

TIRAMIN – uzročnik 20% migrena

Neprijatne glavobolje i migrene može uzrokovati i hrana, ali i način svakodnevne ishrane. Post, dehidratacija ili jednostavno preskakanje obroka takođe mogu biti uzročnici.

Uprkos tome što je malo zahtevnije, rešenja svakako ima. Jedno od njih jeste i vođenje neke vrste dnevnika, u koji ćete beležiti trenutke u kojima je do glavobolje došlo i na taj način biti u mogućnosti da precizno odredite određenu vrstu hrane koja je glavni krivac.

 

Šta je tiramin?

Namirnice poput crvenog grožđa, dimljenih sireva ili crnog vina povezane su s pojavom glavobolje i migrene. Krivac za to je tiramin, derivat prirodnih aminokiselina koji nastaje nakon raspada proteina. Kod ljudi osetljivih na tu molekulu, tiramin uzrokuje porast krvnog pritiska, a on glavobolju, objašnjavaju stručnjaci.

Simptomi nepodnošenja tiramina uključuju osip, migrene i alergijske reakcije, a istraživanja pokazuju da je više od 20 posto migrena uzrokovano netolerancijom na tiramin. Hrana koja može pomoći u ovom slučaju su namirnice koje sadrže sumpor, poput luka, belog ili crvenog, prokelj i brokoli.

Namirnice koje sadrže tiramin

Ako imate probleme sa migrenom, savetuje se da vodite dnevnik prehrane kako biste otkrili povezanost određenih namirnica i učestale glavobolje. Ove namirnice sadrže tiramin: fermentisani sirevi, crveno vino, kvasac, crno grožđe, pivo, čokolada, agrumi, kiseli kupus, soja sos, avokado, aditivi (konzervans ili aditivi, sastavni deo nekih vrsta hrane, takođe uzrokuju glavobolje. Neki od njih, recimo nitrati, izazivaju širenje krvnih sudova).

Alkohol

U trenucima kada konzumirate alkoholne napitke, dolazi do povećanog priliva krvi u mozak. Neki naučnici najveću krivicu svaljuju na nečistoću alkoholnih napitaka i sporedne proizvode koji nastaju za vreme prerađivanja alkohola u našem organizmu. Crno vino, pivo, viski i šampanjac spadaju u grupu najozloglašenijih.

Hladna hrana

Nije redak slučaj da i hladna hrana izazove glavobolju. Verovatnoća se povećava ukoliko ste se previše zagrejali, bilo od neke fizičke aktivnosti ili jednostavno usled previše toplog vremena. Intenzivan bol javlj se u predelu čela, obično u prvih 25-60 sekundi. Više od 90% osoba koje pate od migrene žali se i na preveliku osetljivost kada je reč o sladoledu i drugim hladnim supstancama.

 

(Namirnice.ba)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera