delta

Treba da znate koja ste krvna grupa

Treba da znate koja ste krvna grupa

Krv se deli na 4 krvne grupe, u zavisnosti od toga da li u eritrocitima postoje određeni proteini. To su grupe: A, B, i O. Hemijske analize su dokazale da nosioci krvne grupe A imaju u membranama eritrocita specifičan protein aglutinogen A (antigen A). Kad se krv krvne grupe A da nekom ko nema taj protein, ali zato u krvnoj plazmi ima istorodno antitelo (aglutinin α ili anti-A) doći će do aglutinacije. Krv krvne grupe B sadrži aglutinogen B na eritrocitima, krv krvne grupe AB sadrži oba proteina,a krv nulte krvne grupe (O) ne sadrži nijedan od ta dva proteina. Posledica ove pojave je ta da krv krvne grupe O ne može da prima krv krvnih grupa A, B i AB nego samo svoje krvne grupe, a nosilac krvne grupe AB ne može da daje krv krvnim grupama A, B i O jer one ne poseduju oba proteina. Stoga, za O grupu se kaže da je univerzalni davalac (zato što krv bilo koje krvne grupe može da primi krv O grupe), a za grupu AB se kaže da je univerzalni primalac.

Dakle, krvna grupa je nasledna i nepromenljiva karakteristika ljudi. Ona može da utiče na ceo naš život, ali ipak, većina ne zna svoju krvna grupa.

Zašto bi to trebalo da se promeni, odnosno zašto bi trebalo da znate jeste li A, B, AB ili 0 otkrivamo u nastavku teksta.

1. Daje dublji uvid u vašu genetiku

Poznavanje krvne grupe može vam uveliko pomoći u razumevanju toga kako vaše telo reaguje na određenu hranu, kojim bolestima biste mogli biti skloni, kako reagujete na stres, kako starite i još dosta toga. I samo jedna kapljica krvi jedinstvena je poput otiska prsta.

Dakle, krvna grupa može vam služiti kao ‘navigacioni alat’ u određivanju toga šta je dobro, a šta loše za vas i da lakše odredite način ishrane najbolji za vas. Istraživanja su pokazala da kod ljudi s određenom krvnom grupom postoji veći rizik od određenih bolesti. Na primer, kod osoba s krvnom grupom 0 postoji manji rizik od srčanih bolesti, ali veći rizik od pojave čira na želucu.

Osobe s krvnom grupom A imaju veći rizik od mikrobnih infekcija i kod žena s krvnom grupom A zabeležena je veća stopa plodnosti. Kod osoba s krvnim grupama AB i B je pak zabeležen veći rizik od bolesti gušterače.

2. Pomaže u određivanju najzdravijeg načina ishrane

Antigeni (molekuli koje podstiču stvaranje antitijela, odnosno imunu reakciju u organizmu) vaše krvne grupe ne nalaze se samo u krvi. Oni su rašireni po celom organizmu, naročito u delovima tela koji su u interakciji s okolinom.

To uključuje sistem za varenje, od usta do debelog creva, kao i disajne puteve i pluća. S obzirom na to da su ti antigeni svuda, oni utiču na to kako telo reaguje na hranu koju jedete i to kroz nekoliko faktora.

Osim toga, određena hrana sadrži lektine, belančevine koje se vežu na antigene krvne grupe i uzrokuju slepljivanje krvi (aglutinacija) zbog čega možete osećati umor, glavobolju, probavne smetnje, imati probleme s kožom i druge zdravstvene tegobe. Zbog toga vam poznavanje krvne grupe može pomoći u određivanju najzdravijeg načina ishrane.

3. Poznavanje krvne grupe može vam spasti život

Najvažniji razlog zbog kog bi trebalo da znate svoju krvnu grupu je taj što vam taj podatak može spasiti život u slučaju saobraćajne ili neke druge nesreće kada vam je potrebna transfuzija krvi.

Kako biste saznali krvnu grupu jedna od opcija je da kod lekara opšte prakse dobijete uput za taj postupak, a druga da dobrovoljno date krvi gde će vam odrediti krvnu grupu.

 

 

Izvor: B92

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera