delta

Uklonite što više pesticida s voća i povrća

Uklonite što više pesticida s voća i povrća

Ukoliko niste sretnik koji ima baštu i sam uzgaja svoju hranu, šta raditi

Danas je vrlo teško naći povrće i voće koje nije prskano. Izbor kupovnog organskog voća i povrća kod nas je još uvek slab, takve namirnice su često uvezene, pa nisu sveže, često su lošijeg kvaliteta i, nažalost – za mnoge preskupe. Ukoliko niste sretnik koji ima vrt i sam uzgaja svoju hranu, šta napraviti? Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali deo pesticida pa pojedinci koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru punu hranljivih tvari. Iako se na taj način voće i povrće opere mnogo bolje nego samo vodom, to i dalje nije dovoljno da se uklone ostaci pesticida.

U raznim ispitivanjima o uklanjanju pesticidnih ostataka, dokazano je da se raznim metodama mogu ukloniti otrovi za – 75%. Naravno, nemoguće se rešiti svih 100 % jer pesticidi ulaze duboko unutra, no i ovih 75% je odlično.

 

6 koraka kako jesti zdravije

1. Najbolja opcija je jesti svoje voće i povrće organskog uzgoja.

2. Ukoliko to nije moguće – probajte naći i kupiti sveže i kvalitetno voće i povrće sa sertifikatom eko odnosno bio.

3. Ako ni to nije moguće, kupujte povrće i voće kod poznanika ili prodavača koji uzgajaju lokalno i beru sveže.

4. Birajte plodove za koje se zna da su “čisti” po listi EWG. Napominjemo da su generalno najprskanije voćke – jabuke, jagode, grožđe, borovnice, breskve i nektarine, a najprskanije povrće – celer, špinat, salata, zvonasta crvena paprika, krastavac, krompir i cherry paradajz.

5. Kupili ste voće i povrće za koje niste sigurni da li je prskano – i što sad?

Detaljno operite i očetkajte voće i povrće pod mlazom mlake tekuće vode s malo vrlo blagog eko deterdženta za posuđe. Dobro isperite.

Gljive samo očetkajte i obrišite. Ne zaboravite dobro oprati lubenice pre rezanja jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ih ne operete s kore, nožem ćete ih uneti unutra! Bacite vanjsko lišće lisnatog povrća.

Uzmite veću činiju i namočite u njoj plodove u otopini vode i kupovnog ili domaćeg sredstva za uklanjanje pesticida. Možete za ovu svrhu iskoristiti i prethodno očišćen sudoper. Evo kako:

Rešenje 1

1 kašičica morske soli na šoljicu vode. Namačite pola sata pa isperite.

Rešenje 2

Napravite otopinu 1: 4 od belog sirćeta i vode. Namačite pola sata pa isperite. Prskane jabuke namačite i duže. Sirće može neutralizovati većinu bakterija i pesticida koji se nalaze na svežim namirnicama.

Bacite pogled na vodu u kojoj se namakalo voće i povrće i videćete što je sve izašlo…

Rešenje 3

Potopite namirnice u vodu u kojoj ste razmutili dve kašike sode bikarbone. Naravno, izbegavajte jagode, maline i slično voće.

Napravite svoj sprej za uklanjanje pesticida

Recept 1

1 kašičic soka od limuna, 2 kašičice sodea bikarbone, 1 čaša vode. Mešati dok se soda ne rastvori i uliti u sprej bocu. Našpricati voće i povrće i ostaviti ga petnaestak minuta. Isprati.

Recept 2

Šoljica vode, šoljica sirćeta, 2 kašičice sode bikarbone, nekoliko kapi ekstrakta semenki grejpfruta (odličan prirodni antibiotik) – sve dobro promešati. Uliti u sprej bocu i isprskati voće i povrće. Neka odstoji petnaestak minut. Isprati. Koru možete oguliti ako tako želite.

 

Jedite i pijte čisto – mislite i živite čisto – ostavite iza sebe čisto.

 

(Buka)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera