delta

Umesto žita seje neven

Umesto žita seje neven

Milan Mašić iz Stanišića ima pola jutra nevena. Berba počinje 40 dana od nicanja, a branje traje do prvog snega. Što se više bere raste više novih pupoljaka

Na vojvođanskim njivama uglavnom se seju tradicionalne ratarske kulture i poljoprivrednici se teško odlučuju za novine u setvenoj strukturi. Međutim, ima i onih koji umesto pšenice ili kukuruza seju i nešto drugo. Jednog takvog proizvođača pronašli smo u Stanišiću.

Milan Mašić iz Stanišića gaji neven pet godina, površine povećana svake godine, a ovog proleća posejao je na tri parcele ukupno pola jutra.

Setva nevena počinje u proleće, a sada je u toku njegovo branje.

"Berba počinje otprilike 40 dana od nicanja. Branje traje do prvog snega, jer mu mraz ne smeta. Što se više bere raste više novih pupoljaka", kaže Milan.

Od šest kilogram ubranog cveta dobije se kilogram suvog, a cena je 600 dinara. Sa jednog hektara dobije se oko dve tone suvog cveta nevena. Sušenje, u zavisnosti od temperature, traje do nedelju dana. Problema sa prodajom Milan nema, jer sve proizvedene količine imaju kupca.

"Radimo sa Institutom "Josip Pančić" i kada sakupimo veću količinu oni dolaze otkupljuju suvi cvet", kaže ovaj proizvođač.

Milan već planira proizvodnju za narednu godinu i kako kaže nevena će biti još više.

"Planiram narednog proleća da zasejem tri puta više, odnosno oko hektar, a plan mi je i setva belog sleza", kaže Milan.

Proizvodnja nevena traži dosta fizičkog rada jer se berba obavlja ručno, ali nije ni skupa ni zahtevna. Idealna je za one proizvođače koji imanju manje površine poljoprivrednog zemljišta.

 

Poslednja izmena
Sledeći članak
Kapri torta
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera