ravago veliki

Da li su urme najzdravije voće

Da li su urme najzdravije voće

Zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vlakana, te su organizmu neophodne za dobar rad creva. Prirodni šećer iz ovog voća savršena je alternativa onom običnom,nezdravom. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu, urme su prava prirodna multivitaminska bomba, koju mogu koristiti deca i odrasli.

Bogat izvor gvožđa

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Recimo, 100 g urmi sadrži oko 0,90 g gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne vrednosti. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za ovim mineralom imaju deca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom na to da sadrže lutein i zeaksantin, urme se nazivaju i „vitaminima za oči“. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato, ako želite da sačuvate dobar vid, treba da jedete što više urmi.

Zaustavljaju dijareju

Urme sadrže kalijum, koristan prilikom regulisanja probave i metabolizma te zaustavljanja dijareje. Osim toga, pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem ovog voća olakšaćete crevima da stvore prijateljske bakterije.

Olakšavaju pražnjenje creva

Zbog savremenog načina života, dakle, premalo kretanja i mnogo sedenja, mnogi imaju problema sa lenjim crevima i tvrdom stolicom. I tu urme mogu da pomognu. Kao što zaustavljaju dijareju, one pomažu da se hrana brže i lakše svari i izbaci iz creva. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i naveče ih pokiseliti u čistoj vodi. Tokom noći, urme će pustiti sok, izvrstan laksativ, što će stimulisati lena creva. U SAD urme se fabrički pakuju u male boce kao lekovi i propisuju se kao lek za zatvor. Naime, 100 g urmi (10-21 komada) sadrzi 8,5 g vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice, već i zbog mnogih drugih koristi.

Regulišu telesnu težinu

Zbog visokog udela hranljivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od preteranog uzimanja mogli udebljati. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba aktivne osobe.

Snižavaju holesterol

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama, a one dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo neverovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa semenkama u vodu. Ujutro iz njih ukloniti semenke, samleti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi, daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štite od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti ovog čudesnog voća je njegova sposobnost da reguliše zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Urme su veliki energetski buster jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz urmi izvući ćete ako ih pomešate s mlekom. Ovaj hranljivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrednosti.

Povećavaju seksualnu izdržljivost

Pregršt urmi potopiti u kozje mleko i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro ih izmiksati s mlekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu da piju osobe oba pola, jer on jača telo i povećava nivo energije.

Hrana za bebe

Šećer iz urmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i vari, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da urme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi pre davanja detetu, kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savetuje da se deci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju urme.

Idealna hrana za one koji poste

Zanimljivo je da čak i doktori savetuju pacijentima koje se leče postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da urme sadrže veliki procenat šećera koji se lako apsorbuje, onda nam je jasno da su urme i voda najbolja hrana za ljude koji poste.

Jačaju zubnu gleđ

Urme sadrže fluor, bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprečava dalje kvarenje zuba. Urma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je sisa. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Veruje se da urme imaju efikasno dejstvo u lečenju raka, za šta je zaslužan element selen. Urme su dobre za lečenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od ovog voća pomaže u lečenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Urme su odlične protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte svoje zdravlje pomoću urmi!

Poslednja izmena
Prethodni članak
Hrana od bora
Sledeći članak
Najbolji kolač s jagodama
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera