delta

Vanila ublažava stres i prehladu

Vanila ublažava stres i prehladu

Kraljica začina iz meksičkih planina. Pomaže u slučaju želudačnih tegoba, kožnih problema, neredovnog ciklusa, zubobolje

Među najomiljenijim, a posle šafrana i najskupljim začinom, izdvaja se aromatična vanila. Nezamenljiv je sastojak brojnih poslastica i delikatesa. Dodaje se u napitke, slatkiše, kao i u parfeme i proizvode za negu kože.

Zauzima važno mesto i u alternativnoj medicini, a njenu lekovitost potvrđuju i istraživanja zvanične medicine.

Vanilu zovu kraljica ili princeza začina, dok ju je drevno indijansko pleme Totonaka u planinama Meksika smatralo svetom biljkom. Koristili su je kao sastavni deo lekovitih mešavina protiv otrova, plućnih bolesti, čak i sifilisa. Pleme su pokorili Asteci i nastavili da uživaju u blagodetima ove puzavice iz porodice orhideja.

Mirišljave mahune jedine jestive orhideje, otkrili su i španski osvajači, a ubrzo se vanila našla na španskom dvoru i odatle proširila po Evropi. Ipak, do sredine 19. veka, Meksiko je bio glavni proizvođač ovog začina, a onda su je Francuzi preneli u svoje kolonije, na ostrvo blizu Madagaskara i na Mauricijus.

U prirodi raste kao puzavica uz drvo, koliko joj njegova visina omogućava, a u kultivisanim uslovima se rast ograničava da bi moglo da se dopre do svih mahuna. Najkvalitetniji plodovi stižu iz Meksika i madagaskarskog Burbonskog ostrva, dok je vanila iz Indonezije i sa Tahitija manje kvalitetna.

Ključni sastojak u mahuni je vanilin. Osim njega, sadrži i vitamine B grupe (pantotensku kiselinu, tiamin, riboflavin, piridoksin), a od minerala kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe, cink.

Zbog svih sastojaka, izuzetno je delotvorna u lečenju akni i kožnih oboljenja, ublažava simptome prehlade i gripa, stres i napetost. Pomaže u slučaju želudačnih tegoba, neredovnih menstruacija, povećava libido, a preporučuje se i protiv mučnina u trudnoći. Obloga od vanile trenutno olakšava zubobolju i ublažava opekotine.

PRAVA I LAŽNA MAHUNA

Mahuna vanile može da se upotrebi dva puta. Nakon prve upotrebe se opere, osuši i ostavi u hermetički zatvorenu posudu. Ako sipate i šećer, poprimiće aromu vanile. Vodite računa o tome da pronađete pravu vanilu, jer samo ona ima punu aromu i lekovita svojstva. Zato, prilikom kupovine, obratite pažnju na to da mahuna bude crnosmeđe nijanse, sjajna i gipka. Nažalost, na tržištu postoji mnoštvo proizvoda sa veštačkom aromom vanile.

MOĆAN AFRODIZIJAK

Želeći da istraže tvrdnju drevnih Maja da je vanila moćan afrodizijak, nemački naučnici su nedavno sproveli istraživanje i zaključili da ovaj začin poseduje snažna afrodizijačka svojstva. Sladak miris dokazano utiče na libido, pa bi osobe koje imaju problem sa tim trebalo da nose sa sobom mahunu vanile i po potrebi je mirišu, savetuju Nemci.

BLAGOTVORNI EKSTRAKT

Lekoviti ekstrakt za razne namene pravi se tako što se dve uzduž isečene mahune vanile stave u staklenu posudu i preliju šoljicom rakije ili votke. Posuda se zatvori i ostavi da odstoji na tamnom mestu dva meseca, uz povremeno mućkanje. Nakon toga, ekstrakt se čuva na tamnom mestu u dobro zatvorenoj staklenoj bočici dok se ne potroši. Može da se koristi u aromaterapiji, dodaje u razne napitke ili maže na kožu.

 

(Novosti)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera