delta

Veronika razgoni zaboravnost

Veronika razgoni zaboravnost

Veronica officinalis je zeljasta višegodišnja biljka nežnih ljubičastih cvetova, koji se pojavljuju od maja do avgusta. To je vreme kada se od veronike mogu praviti biljni ekstrakti ili se prikuplja za sušenje

Najveći uzgajivači veronike (razgona, čestoslavice...) su Mađarska i Bugarska, a prirodno raste u mnogim evropskim zemljama, u umerenom području Azije i Severnoj Americi. Najveći obožavaoci ove biljke su bili Germani i smatrali su da je ona "osnovni lek protiv svih bolesti", a to svoje ubeđenje preneli su i na Rimljane...

Biljka razgon uistinu sadrži veliki broj aktivnih materija: organske kiseline, polifenole, tanine, smole, iridoide, triterpenske saponine, gorke materije, manitol, beta-sisterol, eterična ulja, vitamin C, vitamin K, vitamin E...

Preporučuje se za lečenje raznih oboljenja, a naročito je delotvorno sredstvo za otklanjanje kožnih bolesti. Umiruje iritiranu kožu, isceljuje rane, leči ekcem, psorijazu i jedna je od retkih biljaka koja može izlečiti i hronične bolesti kože. Radi bolje efikasnosti, dobro ju je kombinovati sa drugim biljem koje ima slično dejstvo.

Biljka razgon osvežava pamćenje pa je korisna osobama koje često imaju takozvanu "blokadu memorije", te se ne mogu setiti inače dobro poznatih imena, reči i drugih pojmova. Zahvaljujući manitolu (vrsta šećernog alkohola), sprečava stvaranje grumenova proteina a-sinukleina u mozgu (što se dešava kod osoba obolelih od Parkinsonove bolesti). Uopšteno, povoljno utiče na centralni nervni sistem, ima blago umirujuće dejstvo i otklanja vrtoglavicu. Kao i mnoge druge biljke gorkog ukusa, povoljno utiče na organe za varenje. Podstiče želudac na proizvodnju enzima i olakšava varenje hrane u crevima.

Veronika pročišćava krv, utiče na smanjenje nivoa holesterola u krvi, sprečava zakrečenje krvnih sudova, blagotvorno deluje na jetru, leči infekciju donjeg urinarnog trakta, reumu, giht i respiratorne bolesti. Čaj od veronike i podbela podstiče iskašljavanje sluzi iz pluća.

S obzirom na ovako dugačak i raznovrstan spisak bolesti, Germani su verovatno bili u pravu, pogotovo kada u obzir uzmemo činjenicu da su u to vreme bili oslonjeni isključivo na narodnu medicinu.

U savremenoj biljnoj medicini veronika se upotrebljava u različitim varijantama i kombinacijama, a čaj od veronika je u mnogim slučajevima najjednostavnije i sasvim dobro rešenje. Čaj od veronike priprema se tako što se jedna mala kašika osušene biljke prelije sa 2,5 dl ključale vode i nakon 5 minuta procedi.

 

(Priroda leči sve)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera