delta

Vodena kraljica čisti otrove iz tela

Vodena kraljica čisti otrove iz tela

Potočarka (Nasturtium officinale) je iz porodice krstašica. Nije je lako prepoznati ali pravu odlikuje čupavo korenje, tamnozeleni listovi (s malo valovitim ivicama i izrazito širim završnim delom), mali beli cvetovi s četiri latice, grozdasto poređani i oštar miris

Potočarka je trajnica, a uspeva samo u posve čistim vodama.

Cveta tokom celog leta, a nalazi se podjednako u nizijskim, kao i u planinskim predelima, širom sveta. Stari narodi su veoma cenili ovu biljku, pa su joj zato i dali divan nadimak - "vodena kraljica".

Tako se od davnina i zna da deluje kao sredstvo za čišćenje krvi. Sa kolena na koleno, prenosi se priča o tome da jedna čaša soka od potočarke, popijena ujutru na prazan stomak, odnosi sve nagomilane otrovne materije iz organizma. Zatim, pospešuje mokrenje, snižava povišenu temperaturu, stimuliše i otvara apetit. Takođe je poznato i njeno delovanje protiv crevnih parazita. Travari je preporučuju i protiv hroničnog bronhitisa, tuberkuloze, skorbuta, neuralgija, zubobolje i opadanja kose.

Biljka izvanrednih vrednosti - snižava nivo šećera u krvi, tako da je korisna u lečenju dijabetesa. A supa od potočarke je poznata po tome da pročišćava pluća.

U spoljašnjoj upotrebi, koristi se slično kao kupus, u obliku obloga. U vrućim oblozima deluje protiv reume i mišićnih bolova.

Sok od potočarke, namazan na kožu, izvanredno leči dermatoze i akni. Ako želite da imate gladak i ružičast ten, prepustite se zelenoj potočarki.

Jede se i kao salata, a još je bolje ako se kombinuje sa maslačkom. U svakom slučaju, pre svake upotrebe treba je dobro isprati pod mlazom vode.

Gde god da živite, verovatno u svom kraju možete pronaći stanište potočarke. Ako je ne bude dovoljno za salatu, imaćete je barem u dovoljnim količinama za lekovite pripravke. Bere se od aprila do septembra, a upotrebljava se isključivo sveža - nemojte je sušiti jer postaje toksična.

(Priroda leči sve)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera