delta

Vrbovica - prirodno rešenje za bolesti prostate

Vrbovica - prirodno rešenje za bolesti prostate

Uspešno se koristi u lečenju inkontinencije muškaraca, ali i žena. Veoma je dobra za lečenje bolesti bubrega, izazvanih infekcijom ili tumorima

Vrbovica, mala mlečika, bela mlečika, svilovina, planinska vrbovica... biljka je koja se od davnina pominje kao najbolji lek za prostatu. Postoji mnogo vrsta ove biljke a zajednički im je rod Epilobium.

Lekovite su: ružičasta vrbovica (Epilobium roseum), sitnocvetna (Epilobium parviflorum), planinska (Epilobium montanum), tamnozelena (Epilobium obscurum), lancetasta (Epilobium lanzeolatum), brežuljkasta (Epilobium collinum), močvarna (Epilobium palustre), šljunkovita (Epilobium fleischeri) i alpska (Epilobium anagallidifolium).

Oboljenja prostate su najčešći zdravstveni problem muškaraca starijih od 45 godina. To je organ veličine oraha koji prstenasto zatvara mokraćni kanal, a ima važnu funkciju da stvara sekret koji prenosi spermatozoide. Danas muškarci sve češće sede, u automobilu, na radnom mestu, kod kuće... Otud se sve više njih žali na bolove u tom delu tela, zbog zadršavanja urina, akutne ili hronične upale i konačno zbog raka ovog organa. Pored hemijskih lekova, olakšanje obolelom donose i preparati od ove čudesne biljke.

Svilovina je veoma rasprostranjena, cvate od jula do septembra, a voli sveže hranljivo tlo, bogato kiseonikom. Prepoznatljiva je po malim cvetovima čija boja varira od gotovo bele, preko bledoružičaste, pa sve do ružičaste i crvene boje. Raste pretežno u crnogoričnim i listopadnim šumama, na šumskim čistinama i između borova uz planinske puteve. Neko vreme bila je zaboravljena, ali u 20. veku proslavila ju je cenjena austrijska travarka Marija Treben, pa se vrbovica sve više pominje kao jedinstven lek za muške boljke.

Marija Treben pisala je o vrbovici:

„Mnogi oboleli na prostatu mogu uz pomoć vrbovice opet ozdraviti, čak često i tako da se ne moraju podvrgnuti operaciji. Ako je operacija već obavljena, čaj od vrbovice uklanja žarenje ili druge tegobe koje se nakon operacije često javljaju.“

Sve navedeno stoji i danas jer se vrbovica smatra najkorisnijom biljkom u lečenju bolesti koje pogađaju prostatu.

Vrbovica se pokazala delotvornom i u slučaju poteškoća sa mokrenjem uzrokovanim povećanom prostatom te krvi u urinu.

To je biljka koju narodna medicina preporučuje i u slučaju tegoba i bolova u bubrezima, pa i kada je stanje pacijenta veoma ozbiljno (rak mokraćnog mehura i prostate).

Uspešno se koristi u lečenju inkontinencije muškaraca, ali i žena. Veoma je dobra za lečenje bolesti bubrega, izazvanih infekcijom ili tumorima, ali uništava i uporne bakterije u mokraćnom mehuru i mokraćnim kanalima.

Vrbovica u sastavu ima flavonoide, kvercetin, miricetin, sitosterol, vitamin C, karoten.

Studija iz 2003, koja je obuhvatila više vrsta vrbovice, dokazala je da polifenoli iz biljke smanjuju širenje ćelija prostate te time pomažu u slučaju proširenja ovog organa. Sa druge strane, slična studija, provedena na vrstama Epilobium angustifolium, Epilobium parviflorum i Epilobium hirsutum, ustanovila je da ove vrste vrbovice sadrže potentne spojeve koji zaustavljanju rast ćelija raka prostate.

Zaključak studija jeste da je vrbovica snažan prirodni tretman za bolesti prostate.

Vrbovica nema nuspojava, za razliku od konvencionalnih lekova, poput tamsulosina i finasterida, koji mogu uzrokovati nepravilan rad srca, probleme s varenjem, glavobolju i hroničnu iscrpljenost. 

Ostale lekovite primene vrbovice

Iskustvo naturopata govori da vrbovica pomaže i u slučaju rektalnog krvarenja i menstrualnih poremećaja. Ima blagotvorno delovanje na probavu pa može poslužiti u slučaju dijareje i sindroma iritabilnog kolona.

Prašak vrbovice koristi se za kontrolisanje unutrašnjeg krvarenja.

Od vrbovice se može napraviti i mast koja pomaže u tretmanu dečjih kožnih problema.

Vrsta Epilobium angustifolia ponekad se dodaje u kozmetiku za suzbijanje akni, te u šampone i tonike za lice. Terapeutski proizvodi za ekceme, rozaceu i druga stanja kože često sadrže vrbovicu.

Kako se koristi

Vrbovica je najdelotvornija u obliku čaja: jednu punu čajnu kašičicu sušene vrbovice stavite u 2,5 dl vode, poparite i pustite da kratko odstoji.

Piti dve šoljice dnevno, bez obzira na težinu stanja, ujutro, natašte i uveče, pola sata pre večere.

Može se piti dok se ne primeti boljitak.

Tinktura od vrbovice

Tinkturu pripremite na sledeći način: 200 g biljke preliti sa 60% alkoholom, dva prsta iznad nivoa bilja. Ostaviti u zatvorenoj staklenoj flaši, na toplom, mesec dana. Nakon toga, procedite u tamnu bocu. Uzimati 5-10 kapi, dva puta na dan, s malo vode ili soka.

Infuzija od vrbovice

Punu čajnu kašičicu sušene kore ili korena biljke preliti sa 2,5 dl hladne vode i ostaviti 12 sati da odstoji. Procediti i polagano pijuckati.

Vrbovica je neophodna u slučaju povećane prostate, bolnog i otežanog mokrenja, infekcije prostate, bubrega i mokraćovoda, raka prostate, inkontinencije muškaraca i žena, bolesti bubrega, unutrašnjeg krvarenja, kožnih problema, dijareje i iritabilnog kolona.

http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/vrbovica

 http://cajeviza.net/mala-mlecika-ili-vrbovica-najbolji-lek-za-prostatu-cp/

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera