delta

Vreme kijanja

Vreme kijanja

Hladniji dani „otvaraju sezonu“ respiratornih infekcija koje uglavnom pogađaju osobe slabijeg imunološkog sistema. Neophodno je da hitno preduzmete korake na njegovom ojačanju, kako biste izbegli curenje nosa, povišenu temperaturu, bolove u grlu i ostale neprijatne simptome prehlade. 

Potpuna zaštita od virusa i bakterija ne postoji, ali promena nekih navika i raznovrsnija ishrana, mogu da pomognu da ih izbegnemo bar na neko vreme.

- U ovom periodu važno je jesti što više žitarica, voća i povrća bogatog vitaminom C, kao što su citrusi, kupus, paprika - savetuje doktorka Katarina Mitić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević". – Na taj način mogu se izbeći ili ublažiti respiratorne infekcije, neophodno je i što češće provetravanje prostorija u kojima boravimo. Lagana fizička aktivnost, dosta čajeva i drugih tečnosti, kao i zdrav san, takođe mogu da pomognu imunološkom sistemu da ojača.

Kako se virusi ne bi širili trebalo bi redovno da čistite i dezinfikujete površine koje različiti ljudi često dodiruju, kao što su brave, rukohvati na stolicama, radni stolovi i slično. Kao dobra preventiva, pomaže i uzimanje biljnih čajeva, od nane, kamilice, majčine dušice i to sa medom i limunom. Topla isparenja iz ovog napitka pomažu nosu da efikasnije izbacuje bakcile, dok med deluje antibakterijski na ceo organizam.

Važno je i da često perete ruke, ali i da ih posle toga dobro osušite, jer je vlaga pogodna za razvoj raznih bakterija. I mobilni telefoni mogu da budu prenosioci virusa i bakcila, pa povedite računa i o tome da ih redovno čistite.

Domaći lek protiv kašlja i upale grla

Sastojci:

- med

- đumbir (svež ili mleveni)

- biber

- timijan (svež ili mleveni)

Postupak:

1. Pomešajte nešto više od 100 g meda sa dvostruko manje tople vode.

2. Dodajte po 20 g timijana, bibera i đumbira. Umutite sastojke i brzo mešajte otprilike dva minuta.

Ovakva smesa može da stoji i nekoliko nedelja na hladnom i suvom mestu i u dobro zatvorenoj posudi. Navedena količina dovoljna je za nekoliko dana, a ukoliko je potrebno, nakon toga možete napraviti novu zalihu.

Preporučena količina za konzumiranje je tri do pet kafenih kašičica dnevno, i u zavisnosti od ozbiljnosti vašeg stanja, slobodno procenite ako vam je potrebna i veća količina od preporučene.

Ovaj domaći lek sjajan je i kao poklon bolesnom članu porodice ili prijatelju, a zbog spoja ovih lekovitih sastojaka i njegovog lekovitog dejstva, sigurno će vam biti zahvalni.

 

Izvor: Novosti i B92

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera