delta

Vreme je za slavlje! Sipajte piće u prave čaše!

Vreme je za slavlje! Sipajte piće u prave čaše!

Kada birate čašu za vino, morate da vodite računa o materijalu, veličini, obliku i boji čaše. Ona treba da dozvoli vinu da dođe do izražaja

Bonton je oduvek nalagao da se uz posebno piće služi odgovarajuća čaša. Međutim, kod nas je to bilo malo opuštenije, što zbog nedostatka izbora, što zbog manjka kulture. Danas, kada se u radnjama potpuno zbunite neverovatnim izborom čaša za sve – vino, viski, rakije, kampari, bejlis... ili njihovim oblikom – visoke, više i još više, uzane, uske i još uže, na stopicu, okrugle, nakrivljene, u bojama, kristalne, od plemenitog stakla, talijanske... poželite da zadivite goste.

Crveno, belo, roze, šampanjac

Kada birate čašu, morate da vodite računa o materijalu, veličini, obliku i boji čaše. Ona treba da dozvoli vinu da dođe do izražaja. Natpisi i šare ne dolaze u obzir. Takođe, ako je čaša izrezbarena ili od debelog stakla, izmeniće ukus vina. Vinske čaše viskog kvaliteta se prave od kristala, koji je porozan i pomaže aeraciju vina. Ne smeju biti deblje od 1 mm.

Dizajn čaše nije samo stvar estetike, već je ona urađena tako da usmerava vino u delove usta, gde ćete to vino doživeti na pravi način.

Nožica čaše je važna jer kada čašu držite za nožicu, vino ne zagrevete svojom telesnom temperaturom, ali i možete da zavrtite vino.

Svako vino ima svoju čašu i zbog toga što njegove karakteristike u njima najbolje dolaze do izražaja.

Osnovne karakteristike čaša za vino su:

- bezbojne

- prozirne (lakše je videti bistroću i boju vina)

- jednostavne (nebrušene, bez ukrasa i šara)

Jako otvoreni oblik čaše (izrazito široki) nisu preporučljivi jer zahteva gutanje uz istodobno spuštanje glave, dok gotovo uvek preferiramo uske vrhove čaša koje prisiljavaju degustatora da pomakne glavu unatrag. Tekućina, zahvaljujući gravitaciji spušta se lagano i omogućuje doticaj s pojedinim za određene okuse, osetljivim delovima jezika.

Čaše za crveno vino

Karakteriše ih okrugli i širi balon, koji omogućava vinu da diše. Većina crvenih vina pije se na sobnoj temperaturi, pa širi balon omogućava vinu da se ohladi brže posle kontakta sa rukama.

Čaše za belo vino

One su, generalno, uže, iako ne tako uska kao one za penušava vina, sa zidovima nešto uspravnijim ili u obliku lale. To što su ove čaše uske omogućava belom vinu da zadrži svoju temperaturu iz dva razloga: smanjena površina stakla znači i manje cirkulacije vazduha po čaši i manje zagrevanje vina.Čaša oblika tulipana na vitkoj stopici koristi se za bela ukusna vina. Istog tipa i eventualno malo većeg formata čaša koristi se za nova ili mlada crna vina, ili za izvrsna crna vina koja su posredno starila. Za reska bela, hladna vina bolje je koristitičašu više zaobljenu, produženiju i s lagano zaobljenim rubom. Manji balon znači i manji kontakt između ruku i čaše, pa telesna toplota ne može lako da se prenese do vina.

Čaše za šampanjac

Čaše za penušava vina odlikuju se dugačkom nožicom i visokim, uskim balonom na vrhu. Penušava vina serviraju se u tzv. “flauta” čašu (franc. la flute). “Flauta” je temeljna čaša, naziva se još i “anđeoskom čašom”. Čaša je napravljena tako da se drži za nožicu i time onemogući zagrevanje sadržaja. Sam balon je napravljen tako da potpomogne specifičan sadržaj ugljen-dioksida u piću. Kod formalnih situacija, kao što su venčanje, proslave, dodele nagrada, često se koriste ove čaše.

Čaše malog formata

Posebno su prikladne za desertna vina. One moraju biti sužene pri vrhu s ciljem da bolje sačuvaju aromu. Mali se format upotrebljava zbog činjenice što neka desertna vina imaju znatan volumni postotak alkohola, a i što se piju ređee u poređenju s drugim vinima.

Rakije se u kućama još serviraju u običnim malim čašama, ali u restoranima, sve češće konobar će pred vas spustiti čokanjče ili lepu malu čašu sa stopicom.

Viski se tradiconalno služi u običnim kratkim čašama i sa ledom, a „ženska“ pića, kao što su bejlis, kampari, kerolajns i likeri - u finim čašama sa stopicom, krhkim ali takvim da su veoma široke pri vrhu. 

 

 

 

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera