delta

Zaboga, vratite se slanini i jajima

Zaboga, vratite se slanini i jajima

Svima su nam dobro poznate moderne zdrave namirnice. One za koje mislimo da su neophodne jer smo tako čuli, usvojili i konzumiramo ih. Bez obzira na to koliko ih možda ne volimo, kupujemo ih uvereni da su najzdraviji mogući izbor. Recimo, odlučili ste da zamenite kravlje mleko bademovim. To vam se čini pametnom idejom?

Endi Belati, nutricionistica govori o “zdravoj hrani” koja je vredna da se nađe na vašem meniju i onoj koja to nije.

Upozorenje: Ovaj članak bi vas mogao iznenaditi.

 

Multivitamini

Skoro polovina američkog stanovništva svakodnevno konzumira vitamine. Decenije istraživanja nisu pronašle obrazloženje za to. Neupitno je to da je organizmu potrebna mala količina vitamina kako bi preživeo, a bez vitamina A, C i E bilo bi mu teško pretvoriti hranu u energiju. Međutim, istraživanja pokazuju kako dobijemo veće količine ovih vitamina iz hrane koju jedemo, nego iz tableta. Dakle, smanjite unos.

 

Bademov maslac

Sve što, recimo, Gvinet Paltrov unosi za svoj doručak, čini se da je neprocenjivo i da sadrži bademe. Međutim, jednak broj vitamina E, proteina i zdravih nutritivnih sastojaka sadrži i kikiriki maslac, a koji je ujedno i jeftiniji. Slobodno uvrstite neku od alternativa na svoj meni. Ne morate biti kao Gvinet.

 

Ceđeni sokovi

Kada cedite sveže voće i povrće otklanjate i njihova vlakna, ključne delove koji sadrže hranljive sastojke koji vas čine sitima i zadovoljnima do idućeg obroka. Ono što se zadrži jeste šećer, koji kratkoročno utiče na promene raspoloženja, pad energije i glad. Dugoročno može naštetiti vašem zdravlju i uticati na gubitak telesne mase. Nije ceđeni sok uvek pametan izbor.

 

Bezglutenski hleb

Osim ako nemate celijakiju, gluten verovatno ne može imati negativan uticaj na vas. U suštini, studije pokazuju da bez obzira na pšenicu, ljudi imaju jednake reakcije na hranu koju jedu, ukoliko nemaju neko oboljenje. Zato slobodno jedite peciva i hleb. Nisu nezdraviji.

 

Bademovo mleko

U poslednje vreme veoma popularno postaje menjati mlečne proizvode neki drugim. Mnogi će se odlučiti na bademovo mleko, koje suštinski ne sadrži nutrijente. Bademi sami po sebi jesu izvor energije, ali bademovo mleko sadrži tek 2% badema i gotovo je bez proteina. Svi vitamini su dodani, a ako želite zdravu alternativu, radije uzmite rižino mleko.

 

Žitarice

S obzirom na to da je doručak najvažniji obrok, svi se trude da ga učine bogatim i zdravim, a žitarice su prva asocijacija na zdrav doručak. Međutim, ono što dolazi u paketu s njima, žitaricama pakovanim u kutije, koje skaču na vas na odelu zdrave hrane, su šećer i kalorije. Pojedine sadrže 600 kalorija, što je jednak iznos kao dva sendviča. Dakle, možete doručkovati konrektno. Slaninu i jaja, recimo.

 

Jaja

Mnogo su prestali da jedu jaja nakon što su nutricionisti izneli podatke o štetnosti holesterola, koji se povećava njihovom  konzumacijom. Ali, postoje dobre vesti: holesterol iz hrane koju jedete nema veliki uticaj na vaš krvni pritisak. Osim ako nemate povišen krvni pritisak, ne treba da brinete o unosu jaja.

 

Flaširana voda

Flaširana voda nije čistija od vode koju možete dobiti sa slavine. Na svetskom nivou potroši se više sto biliona američkih dolara na flaširanu vodu, što je apsurd. Pitka voda se nalazi svuda oko nas, a još uvek nam je koliko toliko besplatna. Trend flaširane vode je suštinski samo trend, jer koliko vas bi primetilo da popije vodu sa slavine iz flaše?

 

Agava

Jednoga dana, jedan čovek je u svojoj emisiji (Doktor Oz) izjavio da treba zameniti šećer agavom. A mi ljudi, slepi pratioci trendova, poslušasmo ga.

Uprkos činjenici da ona sadrži niži nivo glukoze, ima visok nivo fruktoze, što vas ponovo dovodi do početka priče. Fruktoza je dalje povezana sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući i srčana oboljenja. U suštini, šećer je šećer, ma kako ga vi zvali i pokušavali zameniti.

 

Detoksikacija

Osim ako se niste otrovali, nema potrebe za detoksikacijom.

Vaš organizam filtrira neželjene supstance bez ikakvih napora i detoksičnih napitaka. Uostalom šta vaši bubrezi rade? Jetra detoksira sve što unosite, a zajedno sa bubrezima održava stanje organizma. Detoksikacija se već odvija u vama, razmislite još jednom o tom piću koje pripremate ne bi li vas “obnovilo”?

 

(LOLA)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera