delta

Začinska biljka za bolji apetit i lepši san

Začinska biljka za bolji apetit i lepši san

Jeli su je gladijatori u starom Rimu jer su verovali da će im dati snagu, u srednjem veku su joj pripisivane magične moći, pa je korišćena čak i za pripremu ljubavnih napitaka, a u našoj narodnoj medicini se upotrebljava za bolji apetit i probavu, a preporučuje se i onima koji loše spavaju

Mirođija (ili kopar), koja potiče iz srednje Azije, uz peršun je najčešća začinska biljka na našim pijacama. Sadrži vitamine A i C, folnu kiselinu, beta-karoten, a da biste izvukli najviše od nje, izbegavajte onu koja je požutela. Kaže se "u svakoj čorbi mirođija", ali ona odlično ide i uz krastavac, paradajz, zelenu salatu, krompir, dinstano povrće, tikvice, pečurke, piletinu, jagnjetinu.

Smiruje probavne tegobe, a kao začin se najbolje slaže sa supama i umacima.

Anethum graveolens je jednogodišnja začinska i lekovita biljka iz porodice Apiaceae (štitarke) Poznato je eterično ulje od mirođije koje se koristi u kozmetičkoj industriji. Seje se u proleće, a u jesen bere.

U kojim jelima je koristiti?

Seme i listovi imaju odličan okus koji pomalo podseća na kim, ali je i mnogo blaži te ima jak i prodoran miris. U prehrani se mogu upotrebljavati listovi i semenke, a listovi se koriste sveži ili sušeni. Nezamislivo je pripremiti domaću supe bez sušene mirođije, a mnogi je dodaju salatama, umacima, ribljim jelima i varivima. Pripremate li zimnicu, ne zaboravite dodati semenke mirođije!

Bakina goveđa supa koja leči sve - od mamurluka do prehlade – sadrži mirođiju!

Za zdravlje

Smatra se da je idealna biljka za smirivanje organizma i stanja poput grčeva u želucu, nadutosti, manjka apetita i slabe probave. Umanjiće osećaj mučnine, poboljšati zadah i smiriti vas.

Preporučuje se i dojiljama jer podstiče izlučivanje mleka. Eterično ulje se često koristi kao insekticid, ali i u kozmetičkoj industriji.

 

(B 92)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera