delta

Začinsko bilje - ukras na stolu

Začinsko bilje - ukras na stolu

Pravi je užitak hraniti čula svežim cvetnim aranžmanima sa stola. Oni koji vole začinsko bilje, mogu u keramičkim posudama, limenim kanticama ili drvenim kutijicama da posade majoran, majčinu dušicu, žalfiju, ruzmarin, vlašac, origano, odvojeno ili u kombinaciji po nekoliko u jednoj posudi. Posađene biljke možete držati na trpezarijskom stolu kao ukras, ali i istovremeno da koristite za jela.

Majoran ima lepu svetlozelenu boju i nisko raste, dobro podnosi orezivanje, a nasuprot njemu je origano sa tamnozelenim listovima. Vlašac je visine oko 20 santimetara, obnavlja se iz korena iz kog izbijaju kopljasti, veoma tanki uspravni listovi i ima loptaste roze cvetove u proleće.

Ruzmarin možete orezivati, tako će biti gušći.

Kada primetite da biljke više ne izgledaju zdravo zbog toga što su predugo vremena provele u zatvorenom prostoru, dovoljno je da ih prenesete na terasu ili balkon i tu ostavite neko vreme dok se ne oporave, uz redovno zalivanje i orošavanje vodom. Posle ih ponovo vratite na sto.

Milica Đukić, dipl. inž. pejzažne arhitekture i hortikulture: Posađene biljke možete držati na trpezarijskom stolu kao ukras, ali i istovremeno da ga koristite za jela

Interesantni aranžmani na stolovima mogu biti od čuvarkuća u tanjirastim posudama, one dugo opstaju bez vode ali i bez zemlje. Kad primetite da postaju svetlo zelene, da se izdužuju i deformišu, potražite im stalno mesto na otvorenom, prvo u polusenci, pa na suncu, gde je i njihovo najbolje stanište. I druge vrste sa zadebljalim listovima bogatih sokovima (npr. sedumi) možete upotrebiti za aranžman na stolu i posle izvesnog vremena vratiti u vrt.

Aranžman za sto možete da napravite i od biljaka koje vole vodu. Stavite u posudu kamenje i hranljiv supstrat, iz kamenja neka izviru barski irisi ili kameleon biljka. Paprati i hojhere takođe možete gajiti u posudama, a hojhere imaju bogatu paletu boja listova - od fluorescente zelenožute do zelene, bordo, karamel, srebrnkaste. Tokom vegetacije izbacuju koralne zvončiće i veoma su interesantne kada se sadi više različitih u jednu posudu.

Ovaj cvetni aranžman svoju punu veličinu dostiže u zemljištu vrta, pa ga u jesen posadite na senovito mesto, a u proleće uzmite delove bokora i formirajte novi ukras za sto.

 

Izvor: Večernj novosti

Prethodni članak
Puding od spanaća
Sledeći članak
Umesto žita seje neven
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera