delta

Zašto je dobro piti zeleni čaj?

Zašto je dobro piti zeleni čaj?

Da li zeleni čaj može poboljšati vaše zdravlje i način života? Da li proizvodi koji ga sadrže mogu uticati na dugovečniji i srećniji život? Zašto je bolji od drugih čajeva?

Šta se smatra dobrobitima zelenog čaja?

Još od davnina zeleni čaj je korišćen kao lek protiv raznih oblika depresije pa sve do glavobolja. Njegovo lekovito dejstvo je poznato i koristi se vekovima. Sada je možda najpoznatiji kao antioksidans. Koristi se i kao lek protiv ali i za ublažavanje simptoma bolesti kao što su reumatoidni artritis, kardiovaskularna oboljenja, neki oblici raka i visoki holesterol. Veruje se i da doprinosi  poboljšanju imunološkog sistema i kao lek protiv infekcija. Oni koji ga piju svakodnevno imaju smanjene šanse da razviju ezofagealni rak jer ovaj čaj sprečava rast njegovih ćelija. Međutim, nisu svi ubeđeni u lekovita dejstva zelenog čaja, već smatraju da je sav učinak preuzet od dokaza da oni koji redovno piju bilo koji čaj imaju pozitivne utiske.

Koji je sastojak zelenog čaja najkvalitetniji?http://www.b92.net/zdravlje/alternativna_medicina.php?nav_id=502511

Bogat je katekin polifenolima od kojih je najvažniji epigalokatekin galat jer je vrlo moćan antioksidans. Za anktioksidanse se odavno zna da su vrlo moćni u sprečavanju rasta ćelija raka ali i da ih ubijaju. Sastojci zelenog čaja takođe štite normalne ćelije.

Zašto drugi čajevi nisu toliko dobri?

Nije primećeno da drugi čajevi mogu pružiti ovako kvalitetnu zaštitu kao zeleni, što nije logično jer su svi čajevi spravljeni od iste biljke – "Camellia sinensis". Međutim, zeleni čaj se drugačije obrađuje, listovi su mu obrađeni na pari a ne fermentisanjem jer fermentacija uništava pomenuti oksidans i menja mu sastav. Ove izmenjene supstance nemaju istu funkciju u borbi protiv nekih bolesti.

Da li je ispijanje čaja jedini način da osetimo njegovo lekovito dejstvo?

Potrebno još mnogo istraživanja ovog čaja da bi se sa sigurnošću moglo potvrditi sve šta se o njemu zna, ali smatra se da njegove dobrobiti idu daleko od samog ispijanja obrađene varijante čaja.

Zelenog čaja ima u velikom broju proizvoda koje svakodnevno koristimo. Kozmetički preparati ga takođe sadrže – kreme, losioni, kupke, sapuni, antibakterijski sapuni, šamponi, regeneratori i mnogi drugi.

Postoje kompanije koje se bave proizvodnjom proizvoda koji mogu služiti kao zamena onima koji žele da koriste zeleni čaj ali ne i da ga ispijaju. Tako se mogu naći kapsule kojima unosite sve sastojke zelenog čaja u svoj sisitem bez potrebe da ga pijete.

Danas ga možete pronaći flaširanog ali i kao čaj u kesicama ili u svom prirodnom obliku, u listovima. Najbolje je koristiti ga u obliku lišća jer mu je to prirodan oblik, neizmenjen i neobrađen. Kesice sa čajevima često sadrže prašinu i izlomljenje listove. Flaširani čaj je najčešće obrađen a to znači da on je već izgubio neka svojstva u procesu obrade.

Da li ima negativne posledice?

Na sreću, znamo da su minorne i ne toliko ozbiljne da biste prestali da ga pijete. Iako ne sadrži kofeina koliko i kafa, ima ga podosta, stoga jedino što može da vam se desi jeste da patite od nesanice ako ste popili pozamašnu količinu. Njegove dobrobiti su daleko jače i bitnije od negativnih posledica koje su, kao što smo rekli, samo povećan unos kofeina.

Koliko šolja čaja je optimalan dnevni unos?

Vrlo su podeljenja mišljenja kada se govori o količini čaja. Neki tvrde da je 10 šolja za belu kafu potrebno da biste bili zaštićeni svim njegovim lekovitim dejstvom, dok neki kažu da su dovoljne dve ili tri šolje. Zbog ovako drastičnih stavova, najbolje je da svako ponaosob odredi koliko mu je dovoljno, s tim da je sredina, recimo, pet šolja možda najbolji izbor. Potrebno je da pogledate nekoliko faktora pre nego što pronađete svoju dozu. Ako imate srčanih oboljenja u porodici, možda je za vas dobro da se odlučite za još jednu šolju dnevno, ali morate uzeti u obzir i to kako reagujete na kofein, koliko spavate, koliko imate vremena...

O čemu treba razmisliti?

Zeleni čaj nije lek koji se može samostalno uzimati protiv neke bolesti. Uvek posetite proverenog lekara pre nego što krenete sa bilo kakvom izmenom vašeg uobičajenog režima ishrane. Nemojte očekivati da će vam promena režima ishrane tako što uključite i zeleni čaj rešiti sve probleme. Sve njegove dobrobiti su na duže staze i ništa se ne dešava u trenutku. Potrebno je i da lekaru kažete šta sve koristite od lekova, da li koristite neko lekovito bilje, kako se hranite, kakav vam je ritam života i tek onda odlučite da unesete promenu.

 

(B92)

 

Poslednja izmena
Prethodni članak
Ekološki bonton
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera