ravago veliki

Zdrava grickalica - pistaći

 Zdrava grickalica - pistaći

Jezgrasto voće objedinjuje mnogo hranljivih materija, ukusno je i veoma zdravo. Umesto čokolade, slobodno grickajte pistaće

Bogati su mastima, ali je reč o zdravoj kombinaciji mnogobrojnih nezasićenih masnih kiselina. To ne znači da treba da ih jedete u neograničenim količinama, ali biste deo dnevne potrebe za mastima slobodno mogli da zamenite ovim plodovima. Preporučene doze su pet puta nedeljno po 30 grama.

Poznato je da vlaknaste materije stvaraju osećaj sitosti, ubrzavaju varenje i sprečavaju rak creva. Ne morate uvek da jedete integralne žitarice i povrće da biste u organizam uneli ove korisne materije. Konzumirajući ukusne zelenkaste plodove pistaća, postići ćete isti efekat. Ako ste do sada, zbog povišenog holesterola, izbegavali da ih jedete, imajte na umu sledeće: jedna američka studija je pokazala da je 47 pistaća dnevno dovoljno da se nivo lošeg LDL holesterola smanji za 10 odsto.

Dakle, pistaći dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo vremena. Bogati su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Efikasni su u suzbijanju upala, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Pomažu srcu, sprečavaju dijabetes, odlični su za nervni sistem i stvaraju jak imunološki sistem

Sprečavaju razvoj dijabetesa

Konzumiranje pistaća može sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2, jer je 60 posto preporučene dnevne vrednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šoljici ovog voća. Fosfor razbija proteine u aminokiseline, a pomaže i u toleranciji glukoze.

Zdrava krv

Pistaći su bogat izvor vitamina B6, koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina odgovornog za dovođenje kiseonika do ćelija.

 Za čvršći nervni sistem

Vitamin B6, kojim pistaći obiluju, ima uticaj i na nervni sistem. Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u stvaranju mijelina, izolacijske ovojnice oko nervnih vlakana koja omogućava optimalno slanje poruka između živaca. Takođe, pridonosi sintezi serotonina, adrenalina i melatonina, te aminokiselina koje smiruju prenos živčanih impulsa kroz nervni sistem.

 Zdrave oči

Pistaći sadrže dve karotenoide kojih nema u većini ostalih jezgrastih plodova - lutein i zeaksantin. Oni deluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenja vida i stečene slepoće.

Jačaju imunološki sistem

Vitamin B6 važan je i za imunološki sistem. Pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju belih krvnih zrnaca koje štite organizam od infekcija.

Sjajna koža

Pistaći su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.

Dodatni proteini

U poređenju sa ostalim jezgrastim plodovima, pistaći sadrže veću količinu preoteina. Sadržaj masnoća u pistaćima najniži je u odnosu na ostale orašaste plodove.

(Stil)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera