delta

Zdrave grickalice za zimske večeri

Zdrave grickalice za zimske večeri

Zimske večeri, pogotovo na -15 C, ponekad su veoma duge i dosadne i sasvim je normalno što nam je na umu samo hrskava i ukusa hrana, nikako šejkovi.    

Međutim, grickalice koje sadrže so ili šećer pojačavaju apetit, tako da nisu zdrave a i goje. Uspeli smo da pronađemo idealne zanimacije koje neće izazivati osećaj krivice... a možete ih grickati i preko dana

 1. Kokice

Tri šoljice kokica imaju oko 100 kalorija, a ako ih pospete morskom solju, čilijem, paprikom ili cimetom, prava su poslastica.

2. Borovnice

Ovo voće bogato je antioksidansima i možete ga jesti u neograničenim količinama. Šoljica borovnica ima oko 85 kalorija, a po želji možete ih zalediti.

 3. Masline

Masline su bogate zdravim mastima, a jedna maslina srednje veličine ima 4-5 kalorija. Jedina negativna strana je to što imaju dosta soli, pa ih pre konzumiranja treba isprati.

4. Kiseli krastavci

Ako volite kisele krastavce, umesto da kupujete one prepune soli i šećera, napravite domaće! Potrebni su samo krastavci i pirinčano sirće, a šoljica takvih grickalica ima oko 17 kalorija.

5. Paprike

Bez obzira na to jesu li crvene, zelene ili žute, paprike su ukusna i zdrava grickalica za ceo dan. Svaka paprika ima oko 30 kalorija, te obilje vitamina A.

 6. Grejpfrut

Grejpfrut srednje veličine ima samo pedesetak kalorija, a pomaže pri kontrolisanju apetita, te vodi do gubitka kilograma. Možete ga zasladiti s malo stevije ili ga začiniti morskom solju.

 7. Zeleno povrće

Celer, brokoli, karfiol i tikvice odličan su izbor grickalica. Za više ukusa, dodajte im malo maslinovog ulja, no bez preterivanja. Maslinovo ulje sadrži zdrave masti, ali je kalorično.

 

(Index.hr)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera