delta

Zdravlje u pekan orasima

Zdravlje u pekan orasima

Amerika je najveći proizvođač ove voćne kulture, ali njen uzgoj sve se više širi i na ostatak sveta. I kod nas se plodovi pekan oraha sve češće mogu naći u prodavnicama, a među potrošačima u svetu već odavno su hit.

Pekan orah je po obliku i veličini sličan našem običnom orahu, nešto je tamnije braon boje, dok je plod punijeg ukusa i manje gorak. Desetogodišnje stablo naraste oko pet metara, a postoje primerci stariji od 300 godina. Konzumiranjem ovih plodova mogu da se smanje rizici od razvijanja srčanih oboljenja ili raka, a prirodni antioksidansi koje sadrže mogu da smanje upale arterija.

U njima ima dosta antioksidanasa vitamina E pod nazivom gama-tokoferol čija se količina udvostruči osam sati nakon uzimanja pekan oraha. Naučnici su posmatrali 16 muškaraca i žena na tri različita režima ishrane: jedni su se hranili uglavnm pekan orasima, drugi su ih jeli u kombinaciji sa vodom a treći su imali kontrolne, neutralne obroke. Nakon samo tri sata, loš holesterol koji može da izazove smetnje na srcu pao je za trećinu.

Ela Hadad sa kalifornijskog „Loma Linda“ univerziteta rekla je da se oduvek znalo da pekan orasi imaju svojstva antioksidanasa i da pružaju odličnu zaštitu od različitih bolesti a sada se zna da mogu štititi i od raka i srčanih oboljenja.

Orasi smanjuju holesterol, bademi povećavaju kalcijum u kostima, brazilski orasi su puni selena i sprečavaju nastanak raka.

Ovo istraživanje je dalo još jednu potvrdu da su pekani zdrava hrana. „Rezultati jasno pokazuju da naše telo zaista upija antioksidanse iz pekana i štite telo od različitih bolesti“, dodala je dr Habadad.

Ishrana bogata pekanima smanjila je holesterol za 16,5 odsto (dvaput više nego najsavetovanija dijeta Američke zdravstvene organizacije „Step I“ koja je korišćena u istraživanju), a svaka ishrana bogata ovim orasima može sniziti holesterol za 11,3 odsto.

Mogu se kupiti u svim bolje opremljenim radnjama zdrave hrane, a na zapadu se koriste i za pravljenje veoma ukusnih poslastica. Imaju bogat, raskošan ukus, masni su, mogu se konzumirati sirovi,  kuvani ili pečeni. Čuvena je američka pita od pekan oraha. Odličan su izvor proteina i nezasićenih masnih kiselina. Sadrže pregršt omega3 i omega6 masnih kiselina. Antioksidansi i biljni steroli pronađeni u pekanima snižavaju visok holesterol (LDL).

 

(B92)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera