delta

Znate li od čega se prave gumene bombone

Znate li od čega se prave gumene bombone

Ukoliko želite da osetite blagodeti želatina, onda je bolje da se odlučite za neku drugu opciju osim gumenih bombona, koje su pune šećera i štetnih aditiva

Ukoliko pročitate sastav na pakovanju gumenih bombona, uglavnom ćete videti kako su napravljene od pirinčanog ili kukuruznog sirupa, i šećera. Ipak, osnova gumenih bombona zapravo je želatin.

Želatin je žućkasta, bezmirisna i bezukusna supstanca koja se dobija dugotrajnim kuvanjem kože, hrskavice i kostiju životinja, najčešće goveda i svinja. Najčešće se pravi od ostataka iz mesne industrije - kože, rogova, i sitnih kostiju.

Želatin se najviše koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kog drugog dodatka za želiranje i može se naći u hladnim mlečnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima.

Želatin je dobijen hidrolizom od kolagena, proteina koji daje snagu i potporu tkivima i organima, te je glavni sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja.

Ipak, farmaceutski želatin koji se koristi u medicini je zapravo goveđi želatin koji sadrži 18 aminokiselina, i ima izuzetnu nutritivnu vrednost. Supe od kostiju su idealna preporuka za osobe s osetljivim crevima, budući da su bogate kolagenom, obnavljaju sluzokožu creva i jačaju naš imunitet.

Želatin se zato smatra dobrim u tretiranju bolnih zglobova, tetiva i kostiju, a posebno je dobar i za kožu, kosu i nokte, u borbi protiv celulita itd.

Ipak, ukoliko želite da osetite blagodeti želatina, onda je bolje da se odlučite za neku drugu opciju osim gumenih bombona, koje su pune šećera i štetnih aditiva - potražite farmaceutski želatin ili počnite da kuvate supe od kostiju.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera