delta

Znate li koliko je važan magnezijum

Znate li koliko je važan magnezijum

Iako izuzetno važan za dravlje, magnezijum je najranjiviji mikroelement.

Uz sve to, registrovano je da u poslednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje ovog minerala. Nekada je samo jedan dnevni obrok sadržavao potrebne količine, a danas ga ima samo u tragovima. Svakodnevno, u proseku, unesemo 175 mg, a potrebe su od 300 do 350 mg, ali jednako loš uticaj imaju brza hrana, stresa, intenzivniji način života, nedovoljno odmora... 

Beli heb i glazirani pirinač „pate” od nedostatka magnezijuma, pa ako se na sve doda i fosforna kiselina, jedan od bitnih sastojaka svih „kola“ napitaka, pušenje i alkohol – za ovaj mineral nema života.

Simptomi nedostatka magnezijuma:

- sklonost čestim depresijama

- razdražljivost, uznemirenost, promene raspoloženja

- buđenje u toku noći uz grčeve u listovima, tikovi

- osećaj suvoće grla

- sklonost niskom krvnom pritisku uz pojačan puls

- zebnje i strahovi

- niska tolerancija prema virusnim i bakterijskim infekcijama

Oni koji uzimaju preparate sa dodatkom magnezijuma uglavnom ih lako podnose, jer njegove bioorganske soli ne draže želudac, a zbog najčešće kombinacije sa vitaminom B6 prodire u svaku ćeliju i tamo ostane. Ima i sposobnost da prevede B6 iz neaktivne u aktivnu formu, i zato uspeva da ga održi u pravoj ravnoteži.

Magnezijum u sadejstvu sa vitaminom B6, pomaže da se smanji jačina PMS tegoba, da se menstrualni ciklus gotovo ne oseti, ili lako prebrodi, umanjuje neprijatnosti u menopauzi i poboljšava rad nervnog i srčanog sistema.

 

Izvor: B92

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera