ravago veliki

U Afriku šaljemo poljoprivredne mašine za 95 miliona evra

U Afriku šaljemo poljoprivredne mašine za 95 miliona evra

U okviru projekta "Afrika BIPOM_SAZM" iz naše zemlje biće izvezene poljoprivredne mašine vredne 95 miliona evra, rekao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu danas je predstavljen projekat „Afrika BIPOM-SAZM agroindustrijski inkubator“, koji će biti realizovan u provinciji Limpopo u Južnoafričkoj Republici, a koji podrazumeva izvoz poljoprivrednih mašina i opreme, semena i znanja u tu afričku državu.

-Ovaj projekat će omogućiti da uz podršku Pokrajinske vlade, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Regionalne agencije za razvoj „Alma Mons“, Klastera „BIPOM“, proizvođača poljoprivrednih mašina, uložimo u izvoz poljoprivrednih mašina, a naša je ambicija da taj izvoz iznosi 95 milona evra na nivou od pet godina i da se dugoročno obezbedi da 30.000 kompleta bude izvezeno u Južnoafričku Republiku na godišnjem nivou. Istovremeno ćemo kroz izvoz i plasman naših proizvoda proizvođača iz Vojvodine, ali i cele Srbije, omogućiti i izvoz semenske robe, i da se praktično obezbede svi uslovi za poljoprivrednu proizvodnju u Južnoafričkoj Republici zahvaljujući našim proizvodima, kao i našim stručnjacima koji će boraviti na njihovom području, koji će obučavati njihove proizvođače, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

Projekat je podržala Pokrajinska vlada pre dve godine, na poziv Univerziteta u Novom Sadu i proizvođača poljoprivredne mehanizacije.

Ovom susretu, gde je predstavljen projekat za razvoj povrtarstva u opštini Tulamela u Provinciji Limpopo u Južnoafričkoj Republici, domaćin je bio dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica, a gost i učesnik iz Južnoafričke Republike predstavnik Sipho Ričard Mhlongo, direktor i vlasnik kompanije „Sazm trading and projects“ i „Sazm-group“ i član Odeljenja za biznis Afričkog nacionalnog kongresa (PBF) iz Republike Južne Afrike, koji je partner „Klastera BIPOM“ na projektu „Afrika BIPOM-SAZM agroindustrijski inkubator“, predstavnici Regionalne agencije za razvoj „Alma Mons“, kao i brojni eksperti u oblasti poljoprivrede.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski je rekao da je projekat finansirala Pokrajinska vlada u toku dve godine, sa oko četiri miliona dinara na godišnjem nivou, a podrazumevao je pripremu, analizu i slanje prvih setova poljoprivredne mehanizacije i odlazak naših licenciranih stručnjaka koji će obučavati lokalno stanovništvo za podizanje zasada, kao i intenziviranje saradnje.

„Ovo je pionirski projekat i novi model podrške privredi, a kroz ovakvu vrstu saradnje, kada politika stvara preduslove i ide ispred privrede na nova tržišta, to je model koji u budućem periodu može dodatno ubrzati društveno-ekonomski razvoj u Vojvodini, doneti nova radna mesta i poboljšati standard građana“, istakao je Bugarski.

Sipho Ričard Mhlongo, direktor i vlasnik kompanije „Sazm trading and projects“ i „Sazm-group“ i član Odeljenja za biznis Afričkog nacionalnog kongresa (PBF) iz Republike Južne Afrike je ovom prilikom rekao da je cilj projekta da mali poljoprivrednici u Južnoj Africi posle edukacije prošire svoju proizvodnju i postanu komercijalni poljoprivrednici, jer preovladava mišljenje da samo veliki proizođači mogu da posluju profitabilno. Po njegovim rečima, Južna Afrika želi da primeni model poljoprivredne proizvodnje iz Srbije, gde komercijalna proizvodnja može da se započne i na parcelama od tri do pet hektara.

„Sa Klasterom „Bipom“ primenićemo ovaj model u provincijama u Južnoj Africi i pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju obezbeđujući tako veću zaposlenost, koja je trenutno veoma niska u ruralnim sredinama. To ćemo uraditi na osnovu biznis plana koji je u nacrtu, gde su precizirana naša nastojanja da razvijamo poljoprivredu“, istakao je Sipho Ričard Mhlongo.

On je naglasio da je cilj da se u projekat uključi 10 do 15 odsto od 25 miliona stanovnika, koje će biti obučeno za poljoprivrednu proizvodnju i istakao da je važno što Srbija odoleva trendu uvođenja genetski modifikovane hrane, te da je uveren da boljeg partnera od Pokrajine Vojvodine nisu mogli pronaći.

(Agrosmart)

Poslednja izmena
Pročitano 1613 puta
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera