ravago veliki

Do mehanizacije uz zajam s kamatom 1,5 odsto

Do mehanizacije uz zajam s kamatom 1,5 odsto

Razvojni fond Vojvodine pod veoma povoljnim uslovima poljoprivrednicima nudi mogućnost  nabavke neophodne mašine.

Podsećamo poljoprivrednike da su u toku  konkursi Razvojnog fonda Vojvodine (RFV).  Putem ovih konkursa poljoprivrednici pod veoma povoljnim uslovima mogu da nabave poljoprivrednu mehanizaciju, kupe poljoprivredno zemljište, obrtna sredstva koja su im potrebna za obavljanje sezonskih poslova u poljoprivredi, kao i da apliciraju za dobijanje dugoročnih kredita za veće investicije u proizvodnju.

Kamate za ove kredite kreću se od 1,5 do tri odsto zavisno od vrste kredita i načina njihovog obezbeđenja.

Najveće interesovanje korisnika vlada za Konkurs za dugoročne kredite za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije jer po veoma povoljnim uslovima mogu da dođu do mašinakoje su im neophodne za rad.  Kamatna stopa po ovom konkursu iznosi svega 1,5 odsto uz grejs period od šest meseci i rokotplate pet godina. RFV po korisniku odobrava iznos od 100.000,00 do 5.000.000,00 dinara.

Osnovni cilj dodele kredita, kako navode u RFV su obezbeđenje finansijskih sredstava radi podrške razvoja i unapređenja sektora poljoprivrede putem povećanja nivoa tehničke opremljenosti, povećanja obima, efikasnosti i inteziviranja poljoprivredne proizvodnje, povećanja produktivnosti, podizanje stepena konkurentnosti i zaštite životne sredine.

Za realizaciju Konkursa za dugoročne kredite za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije planirana su sredstva u iznosu od 250.000.000,00 dinara.

Pravo učešća na konkursu imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji AP Vojvodine, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa aktivnim statusom i ima izmirene naknade za odvodnjavanje.

Jedini trošak koji imaju učesnici na konkursu je naknada za korišćenje usluga Kreditnog biroa koja  iznosi 246,00 dinara za fizička lica. Ukoliko korisnici planiraju nabavku pogonskih mašina dužni su i da obezbede 20 odsto predračunske vrednosti mašine, dok u slčaju finansiranja nabavke priključnih mašina učešće nije obavezno.

Za obezbeđenje kredita mogu se koristiti lične menice fizičkog lica nosioca registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, garancija poslovne banke, hipoteka na pojoprivrednom zemljištu ili zaloga na novokupljenoj pogonskoj poljoprivrednoj mašini koja se finansira sredstvima kredita.

Konkurs je otvoren do iskorišćenja sredstava planiranih za njegovu realizaciju ili do donošenja odluke nadležnog organa o zatvaranju Konkursa.

Kompletan ekst konkursa može se pogledati ovde.

(Agrosmart)

 

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera